Vágólapra másolva!
A bolgár Krisztalina Georgievát jelöli az Európai Unió a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére - közölték pénteken francia források. A döntés a Macron-V4 megállapodás titkos része volt. Mint többször megírtuk: Orbán Viktor miniszterelnök és a V4 legfontosabb célja volt, hogy megakadályozza: a közép-európai országokat többször megsértő Manfred Weber és Soros embere, a baloldali Frans Timmermans ne lehessen uniós elnök. Mindezt sikerült elérni - maga Weber is elismerte, hogy ez Orbán Viktoron és Macronon múlott. Ennek a megállapodásnak volt a titkos része, hogy az IMF elnöke Georgieva legyen.
Vágólapra másolva!

Az EU gazdasági minisztereinek erről szóló telefonos tanácskozását Párizs szervezte. A francia tárcavezető tájékoztatása szerint Georgieva nem kapott egységes támogatást, de a szavazatok többségét, 56 százalékát megszerezte, és ezzel a másik aspiráns, a holland Jeroen Dijsselbloem fölé kerekedett, aki elismerte a vereségét.

A döntés a Macron-V4 paktum titkos része volt. Mint ismert: Orbán Viktor miniszterelnök meg akarta akadályozni, hogy a Magyarországról tiszteletlenül beszélő, a közép-európai országokat bíráló Manfred Weber, illetőleg Soros embere, Frans Timmermans - azaz a két csúcsjelölt - ne lehessen uniós elnök. Ebben állapodott meg Macron francia elnökkel, így lett uniós elnök Ursula von der Leyen, és most így lesz az IMF elnöke Georgieva.

Georgieva jelenleg a Világbank vezérigazgatója. Az IMF élén szeptember 12-ig álló Christine Lagarde azért mondott le, mert az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára jelölték.