Pentagon: Szíriában erőre kapott az Iszlám Állam terrorszervezet

2019.08.08. 21:46

Glenn Fine, a Pentagon (védelmi minisztérium) főigazgatója a jelentésében azt állítja, Szíriában erőre kapott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. A Pentagon elemzéséből a The Washington Post című lap jelentetett meg részleteket.

A jelentésből kiderül: noha a "kalifátusa" összeomlott, a terrorszervezet Irakban megszilárdította erőit, Szíriában pedig újjáéledt.

A dokumentum szerint az amerikai csapatcsökkentés Szíriában egyben csökkentette a terrorszervezet ellen harcoló erőknek nyújtott támogatást is. „Éppen olyan időszakban, amikor több kiképzésre és felszerelésre lenne szükségük, hogy válaszolni tudjanak az ISIS újjáéledésére" – fogalmazott Glenn Fine.

A 116 oldalas jelentés a minisztérium negyedéves összefoglalója a terrorszervezet elleni harc fejleményeinek.

2014 óta a Pentagon - a külügyi tárcával és a USAID kormányzati fejlesztési szervezettel együttműködve - három havonta elkészíti beszámolóját.

A Pentagon három havonta elkészíti beszámolóját 2014 ótaForrás: AFP/Staff

A kedden kiadott, de - mint a The Washington Post fogalmazott - a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban elkövetett tömegmészárlások miatt csak kevés figyelmet kapott dokumentummal csütörtökön foglalkoztak az amerikai sajtóban.

A helyszínen lévő amerikai katonai vezetők amiatt aggódnak, hogy az amerikai csapatcsökkentés miatt az Egyesült Államok szíriai szövetségesei, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) más, "alternatív" szövetségesek után nézhetnek, és az SDF-nek amúgy is korlátozott a képessége az Iszlám Államtól visszafoglalt területek megőrzésére.

Különösen veszélyesnek tartja a helyzetet a jelentés az északkelet-szíriai Al-Hol menekülttáborban kialakult helyzetet.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága ugyanis azt jelentette, hogy a táborban a terrorszervezethez tartozók családtagjainak ezrei élnek, és az Iszlám Állam most őket próbálja rábírni a csatlakozásra a terroristákhoz.

A Központi Parancsnokság adatai szerint

Al-Holban mintegy 45 ezer olyan ember él, aki családtagja, távolabbi hozzátartozója, vagy "csak" támogatója a terrorszervezetnek.

A Pentagon adatai szerint 10 ezerre tehető az SDF által elfogott terroristák száma, közülük mintegy 2000 a külföldi állampolgárok száma. A terroristákat a Szíria északkeleti vidékein sebtében kialakított börtönökben őrzik, azonban az SDF-nek sem a felszereltsége, sem a felkészültsége nincs meg ahhoz, hogy hosszú időn keresztül őrizni tudja ezeket a terroristákat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a külföldi terroristákat országaik nem akarják visszafogadni.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán este azt mondta, még nem olvasta a jelentést, de a kormányzat tökéletesen tisztában van azzal, hogy eddig mit ért el és mit nem sikerült megvalósítania.