Több mint 400 kurd szakadárt vettek őrizetbe Törökországban

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették hétfőn Törökországban a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet 418 feltételezett tagját - közölte a török belügyminisztérium a hivatalos Twitter-fiókján.
Vágólapra másolva!

A bejegyzés szerint a rendőrségi fellépés Törökország 81 tartományából 29-re terjed ki. A razzia a délkeleti, főként kurdok lakta térségben zajlik, ahol Diyarbakir, Mardin és Van városainak megválasztott polgármestereit a belügyi tárca terrorszervezeti tagság, valamint a terrorizmus támogatása miatt a reggeli órákban eltávolította hivatalából.

- tették hozzá.

A BirGün című ellenzéki napilap internetes oldalán azt írta, hogy 350 őrizetbe vett önkormányzati alkalmazott.

A PKK 1984-ben hirdetett fegyveres felkelést az ankarai központi hatalom ellen a délkeleti országrész függetlenné válását követelve,

miután ott él az összlakosság közel 20 százalékát kitevő, 15 milliós lélekszámú kurd népesség többsége. A harcok mintegy két és fél év fegyvernyugvást követően, 2015 júniusában újultak ki a török biztonsági erők és a PKK között. 2016 nyarára a kurd milicisták a városokból a régió hegyvidéki területeire szorultak vissza.

Mára a fegyveres összecsapások, ha sokkal kevésbé intenzívek is, rendszeresek. A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette. A konfliktusban 35 év alatt közel 50 ezer ember vesztette életét.