Súlyosan megsebesült egy ciszjordániai forráshoz kiránduló háromtagú zsidó család még augusztusban, amikor felrobbant egy kiránduló ösvényen elhelyezett házilagos robbanószerkezet. A negyvenhat éves apát és tizenkilenc éves fiát helikopteren vitték kórházba, tizenhét éves testvére viszont a helyszínen meghalt. Az izraeli biztonsági erők elfogták a robbantásos merénylet feltételezett elkövetőit.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint az őrizetbe vett három palesztin férfi a Palesztin Felszabadítási Népfront (PFN) nevű szélsőséges szervezet tagja.  Mindhárman a Jeruzsálemtől északra fekvő Rámalláh térségéből származnak. A csoport vezetőjét a tájékoztatás szerint terrorista tevékenység miatt korábban már több alkalommal őrizetbe vették.

A robbantás helyszíneForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Issam Rimawi

Az izraeli elhárítás szerint a csoport 44 éves feje készítette a bombát, és ő volt az is, aki működésbe hozta azt, amikor meglátta az izraeli családot. A palesztin férfit már évek óta keresik, mert a második intifáda (a 2000 és 2005 közötti palesztin felkelés) idején  több merénylet előkészítésében is részt vett. 

Izrael az 1967-es hatnapos háború során foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, amely területekre a palesztinok leendő államuk területeként tartanak igényt.