Világszerte fokozódik a keresztényekkel szembeni erőszak, üldözésük 2017 óta leginkább Dél- és Kelet-Ázsiában erősödött fel - állapítja meg a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) pápai jogú nemzetközi katolikus segélyszervezet Lengyelországban bemutatott jelentése.

A dokumentumot Poznanban ismertették szerda este, abból az alkalomból, hogy a nyugat-lengyelországi város lett a Vörös Hét (Red Week) nevű, az üldözött keresztények iránti szolidaritást kifejező, többéves hagyományra visszatekintő nemzetközi imaakció első idei helyszíne.

Forrás:Shutterstock

A segélyszervezet hangsúlyozta: sokan nem tudatosítják azt a média által is gyakran figyelmen kívül hagyott tényt, hogy jelenleg a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása.

A 2017 és 2019 júliusa közötti időszakot feldolgozó jelentés szerint a keresztények világszerte a szélsőségesek brutális akcióinak fő célpontjává váltak, a támadók a nyugati civilizáció elleni közvetett ostromnak tekintik tevékenységüket.

A tavalyi év során a világ hetvenhárom, 245 millió összlakosságú országában regisztráltak rendkívül magas, nagyon magas, illetve magas szintűnek minősíthető keresztényüldözést.

A legrosszabb helyzetűnek minősíthető ötven országban naponta 11 keresztényt ölnek meg.A 2017-ben közzétett hasonló jelentéshez képest súlyosbodott a keresztények helyzete egyebek között Kínában, a Fülöp-szigeteken, Srí Lankán, a Közép-afrikai Köztársaságban, Indiában és Mianmarban - állapította meg a pápai segélyszervezet.

Kiemelték többek között a Srí Lanka-i és a Fülöp-szigeteki keresztény templomok elleni támadásokat. Ezek alapján az a következtetés vonható le a jelentés készítői szerint, hogy a dél- és kelet-ázsiai keresztény közösségek hármas támadás célpontjává váltak: szembesülniük kell az iszlamista szélsőségesekkel, a populista nacionalistákkal és a tekintélyelvű rezsimekkel egyaránt.

A közel-keleti keresztények helyzetét illetően a jelentés leszögezi: Szíriában és Irakban az évtized elején elkövetett tömeggyilkosságok leállásával részben megszűnt az üldözés, a végbement pusztítás azonban olyan mértékű, hogy kétségessé teszi sok felmorzsolódó közösség újjáéledését.