Robbanás volt egy spanyol vegyi üzemben, egy ember meghalt, többen megsérültek – videó

Tarragona, 2020. január 14. Petrolkémiai üzem az északkelet-spanyolországi kikötőváros, Tarragona közelében, miután robbanás történt a létesítményben 2020. január 14-én. Legalább négy ember megsérült. MTI/AP/David Oliete
Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt, és legkevesebb négyen megsérültek abban a robbanásban, ami egy petrolkémiai üzemben történt a kelet-spanyolországi Tarragona közelében kedden.
Vágólapra másolva!

A külterületen található gyárat kora este óriási robbanás rázta meg, ezután az épületből lángok és feketén gomolygó füst csaptak fel, amit kilométerekről is látni lehetett. Az oltási munkálatok továbbra is tartanak.

A tűzoltók szerint az egyik sérült állapota súlyos.

A hatóságok egy eltűnt embert keresnek. A halálos áldozatra nem a gyár területén, hanem egy közeli házban bukkantak, amely részben beomlott, feltételezhetően a robbanás erejétől.

A lángoló vegyi üzem Tarragona közelében Forrás: MTI/AP/David Oliete

A polgári védelem arra szólította fel a közeli La Canonge és Vila-Seca településen élőket, hogy ne nyissanak ablakot, és ne tartózkodjanak a szabad levegőn.

A levegőbe került anyagok nem mérgezők, viszont irritálhatják a nyálkahártyát és hányingert okozhatnak.

A robbanás okát egyelőre nem tudni pontosan. Az üzemben nagy mennyiségben állítanak elő etilén-oxidot, amelyet egyebek mellett fagyállókban, oldószerekben, festékekben, műanyag termékekben alkalmazott propilén-glikol készítésénél használnak.

A környéken felfüggesztették a vasúti közlekedést, és korlátozták az autóforgalmat is.