Elindultak az orosz katonai segélyszállítmányok Olaszországba

koronavírus, olaszország, oroszország, segélyszállítmány
Moszkva, 2020. március 22. Az orosz védelmi minisztérium felvételén egészségügyi felszeléseket szállítanak teherautókkal egy orosz Il-76-os szállítógéphez a Moszkva melletti cskalovszkiji katonai repülőtéren 2020. március 22-én. Orosz szállítógépek katonaorvosokat, ápolókat, virológiai és járványügyi szakembereket, fertőtlenítésre szolgáló eszközöket és orvosi műszereket visznek Olaszországba az új koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/Alekszej Jeresko
Vágólapra másolva!
Katonaorvosokat és egészségügyi felszelést szállító orosz Il-76-os szállítógépek indultak el vasárnap a Moszkva melletti Cskalovóból a Rómához közeli Pratica di Mare-i olasz katonai reptérre.
Vágólapra másolva!

A segítségnyújtásra Vlagyimir Putyin orosz államfő utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, miután szombaton telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz kormányfővel a járványhelyzetről. Sojgu ezt követően eszmecserét folytatott Lorenzo Guerinivel, az olasz védelmi tárca vezetőjével.

A cskalovszkiji repülőtéren vasárnapra kilenc Il-76-os repülőgépet vontak össze, amelyek közül délutánig három szállt fel Olaszország felé.

A repülőgépekkel

  • nyolc mozgatható katonai ápolóbrigádot,
  • mintegy 100, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező virológiai és járványügyi szakembert,
  • mobil jármű- és terepfertőtlenítést végző eszközöket - amelyekre oroszul, angolul és olaszul az "Oroszországból szeretettel" felirat került -,
  • valamint orvosi műszereket küldenek Olaszországba.
Egészségügyi felszeléseket szállítanak teherautókkal egy orosz Il-76-os szállítógéphez a Moszkva melletti cskalovszkiji katonai repülőtéren 2020. március 22-én Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/Alekszej Jeresko

A világon jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a járványhelyzet, vasárnapra 5476-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legnagyobb mértékben, 4821-gyel nőtt.

A gyógyultakat és a halottakat is figyelembe véve a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy hónap alatt 59 138-ra emelkedett.

A jelenleg beteg 42 681 emberből több mint 20 ezer szorul kórházi kezelésre, 7 százalékukat intenzív osztályon ápolják.

Egészségügyi felszelést rakodnak be egy orosz Il-76-os szállítógépbe Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/Alekszej Jeresko

Vasárnap kiadott tájékoztatás szerint Oroszországban vasárnapra 367 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami egy nap alatt 61 fős növekedés jelentett.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnapi tájékoztatása szerint Oroszországban eddig 104 477 embert tartottak orvosi felügyelet alatt, akik közül pénteken 52 747-en továbbra is kontroll alatt maradtak. Szombatig az országban 163 529 laboratóriumi tesztet végeztek el.

A Roszaviacija orosz légiközlekedési ügynökség bejelentette, hogy

Oroszország hétfőtől minimálisra csökkenti a légiforgalmat a külvilággal.

A leállás alól kivételt képez néhány Moszkvából más fővárosba, illetve Isztambulba és New Yorkba közeledő járat, valamint a külföldön rekedt orosz állampolgárokért elküldendő charter utasszállító. Az Aeroflot gépei hétfőtől április 30-ig nem közlekednek a Moszkva-Budapest-Moszkva útvonalon.

A nap folyamán a cseh kormány is bejelentette, mintegy százezer szájmaszkot és légzőkészüléket küld Olaszországba.