Görögország is bebizonyította: csak a jobboldal tudja megállítani a migrációt

politics conflict immigration Horizontal
A migrant throws a gas canister back to Greek police on the buffer zone Turkey-Greece border, near Pazarkule crossing gate in Edirne, Turkey, on March 4, 2020. - Turkish officials claimed on March 4, 2020 that one migrant was killed by Greek fire on the Turkey-Greece border where thousands of migrants have massed since last week. But on the other side Greece "categorically" denied claims by Turkey that it had fired live bullets against migrants on the border, with several allegedly injured and one later dying. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Görögország 180 fokos fordulatot mutatott be az elmúlt szűk egy évben az illegális bevándorlást illetően. A tavaly júliusi választáson megbukott baloldali kormány mindent megtett annak érdekében, hogy minél több illegális bevándorlót engedjen be. Ezzel szemben az új jobbközép kormány elkezdte szigorítani a korábbi liberális bevándorlási törvényeket, majd most határozottan védi Görögország határait az illegális bevándorlók áradatával szemben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban a nemzetközi közvélemény figyelme teljes joggal a görög-török határon kialakult helyzetre összpontosult, azonban Görögországban a migrációs kérdés már jóval korábban kiéleződött. Pár héttel ezelőtt döntött úgy a görög kormány, hogy öt égei-tengeri szigeten újabb központokat épít, ahol befogadhatják az illegális bevándorlókat. Február 25-én Leszbosz szigetén tört ki botrány, mert a helyiek megakadályozták a munkásokat abban, hogy elkezdjék az építkezést. Hasonló események történtek Khiosz szigetén is.

Elképesztően feszült a helyzet a görög-török határon Forrás: AFP/Bulent Kilic

Zárt táborokat akartak építeni

A hatóságok célja az volt, hogy zárt táborokat hozzanak létre a jelenleg is működő Moria tábor helyett. Ezekből a táborokból napközben ki lehetett volna menni, de este vissza kellett volna térni. Mindennek az lett volna a célja, hogy megakadályozzák azt, hogy a migránsok elhagyják a görög szigeteket. Az előbb említett zárt táborokat mind Törökországhoz közeli szigeteken építették volna fel.

2016-ban a görög hatóságok az Európai Unió támogatásával azt a politikát honosították meg, hogy a migránsokat megakadályozzák abban, hogy elhagyják a szigeteket egészen addig, amíg nem bírálták el a menekültkérelmüket.

A görög bevándorlási hivatal azonban képtelen volt kezelni a helyzetet, így a mai napig közel 40 ezer migráns ragadt a szigeteken.

Ők persze mindent elkövettek az elmúlt években, hogy elérjék a szárazföldet, és így jussanak el többek között Németországba.

Erőteljes fellépésbe kezdtek a görög hatóságok Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Puskaporos hordó

A szigeteken azonban a helyieknek szép lassan elegük lett a migránsokból. Az illegális bevándorlók sokszor elrabolták a szigetlakók tulajdonait, levágták a kecskéiket, feldúlták az otthonaikat.

- mondta a szigeten lévő közösség vezetője.

Még 2019 októberében jelentette be a görög jobbközép kormány, hogy a szigetekről 20 ezer migránst helyez át a szárazföldre. Mindezek ellenére a befogadóközpontok zsúfoltsága nem csökkent. A görög hatóságok azzal próbálták nyugtatni a kedélyeket, hogy mindent megtesznek a helyiek, a bevándorlók és az emberi jogi csoportok igényeinek a kielégítése érdekében. Mindezek ellenére egyre több helyi tisztviselő ismerte el, hogy a helyzet egyre jobban egy puskaporos hordóra hasonlít, és ha nem sikerül gyors megoldást találni, annak nagyon súlyos következményei lehetnek.

A görög kormány még azelőtt, hogy a törökök megnyitották volna a határokat, azt közölte, hogy többek között azért kell zárt táborokat építeni az érintett szigeteken, hogy sokkal jobban tudják ellenőrizni a migránsokat, és a táborokban is sokkal jobb körülményeket tudnak majd biztosítani.

A határok megnyitását követelik az illegális bevándorlók Forrás: AFP/Bulent Kilic

Szigorító lépések

A tavaly júliusban hatalomra került jobbközép Kyriakos Mitsotakis kormány a korábbi baloldali kabinettel szemben szép lassan hozzákezdett a korábbi megengedő migrációs politika szigorításához. 2019 júliusában a kormány visszavonta az illegális bevándorlók térítésmentes közegészségügyi ellátásának a lehetőségét. Szeptemberben a kabinet megszigorította a menedékkérelem beadásának a kritériumait, valamint bejelentette, hogy

2020 végéig 10 ezer migránst toloncol vissza Törökországba.

Októberben a parlament szigorította a menekültügyi törvényt, és megkönnyítette a visszatoloncolás lehetőségét. Novemberben pedig a kormány szigorította a határőrizeti rendszert. Idén januárban a kormány bejelentette egy úszó kerítés építését Leszbosz szigete mentén, hogy így szorítsák vissza az illegális migrációt. Februárban pedig a parlament törvényt fogadott el a migrációval foglalkozó nem kormányzati szervezetek szabályozásáról.

Az elmúlt napok eseményei egyértelműen felgyorsították a görög migrációs helyzet megváltozását.

Mind a szigeteken, mind a szárazföldön nagyon erőteljes védekezésbe kezdett Görögország az illegális bevándorlókkal szemben.

A bevándorláspárti NGO-kat sok helyen maguk a görög állampolgárok támadták meg, míg a hivatásos rendvédelmi szervek folyamatos összecsapásokat vívnak a görög-török határ mentén lévő több tízezer illegális bevándorlóval szemben.