Nem engedik kikötni a migránsokat Leszboszon, óriási a feszültség

migráció, Görögország, Leszbosz
LESBOS, GREECE - MARCH 01: Migrants arrive on an inflatable boat at Thermi at Lesbos island where far-right extremists will later prevent them from disembarking, on March 1, 2020. With a rapid rise in number overnight, more than 76,300 irregular migrants exited Turkey towards Europe as of Sunday morning, the interior minister said. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Súlyossá vált a helyzet a Görögországhoz tartozó Leszboszon vasárnap, miután Törökország megnyitotta határait a migránsok előtt.
Vágólapra másolva!

Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint az égei-tengeri sziget felindult lakói nem engedtek kikötni Thérmiben egy gumicsónakot, amellyel 50 migráns érkezett.

A tömegből azt kiabálták, hogy "Menjetek vissza Törökországba!",

és szidalmazták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársait, egyesek pedig újságírókra és fotóriporterekre is rátámadtak.

Az AFP egy másik fotóriportere, Szkála Szikamineász strandján azt figyelte meg, hogy a feldühödött lakók felgyújtottak egy, a menedékkérőknek készült - január végén bezárt - ENSZ-üdvözlőközpontot.
Tiltakozók egy másik csoportja pedig láncokkal és sziklákkal próbálta elzárni egy illegális bevándorlókat szállító busz útját az amúgy is reménytelenül túlzsúfolt Mória menekültügyi központ felé. Egy rendőr könnyebben megsérült - közölte az ANA helyi hírügynökség. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

Migránsok Leszbosz parjainál március elsején Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország "már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a migránsokat", és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált. Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi - szárazföldi - határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására.
Az AFP úgy tudja, hogy

csak Leszboszra 500 illegális bevándorló érkezett vasárnap.

Az ANA értesülései szerint 120 migráns érte el Híosz, és további 80 Számosz szigetét.

A héten görög szigetlakók százai tüntettek az athéni kormány tervei ellen, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő - reménytelenül túlzsúfolt - menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött migrációs válsághelyzet lakóhelyükön. Szerintük a szigetek így is aránytalanul nagy terhet kénytelenek viselni.