Törökbarát felkelők lelőtték a szír kormányerők egyik repülőgépét Idlíbben

szíria, orosz, csatarepülőgép
Szarakib, 2018. február 3. Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány felett lelőtt Szu-25 típusú orosz csatarepülőgép lángoló roncsai Szarakib település közelében 2018. február 3-án. Az orosz gépet egy szíriai ellenzéki csoport rakétával lőtte le Maarrat-en-Numán város közelében. A pilóta katapultált, és földet ért, de onnan öt kilométerre az első hírek szerint a lázadók foglyul ejtették, későbbi közlések szerint azonban életét vesztette. (MTI/EPA/Abdalla Szaad)
Vágólapra másolva!
A Törökországgal szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) felkelőcsoport lelőtte a damaszkuszi kormányerők egyik orosz gyártmányú repülőgépét az északnyugati Idlíb tartományban, amelynek visszaszerzésére a szíriai kormánycsapatok átfogó műveleteket folytatnak - jelentette vasárnap a Sabah török kormányközeli napilap.
Vágólapra másolva!

A népszerű Habertürk török hírportál ezen felül arról is beszámolt, hogy a harci gép a térségben korábban kialakított török megfigyelőpontok felett repült Szarákib város környékén, amikor találat érte. A légi jármű roncsait és két pilótáját, akik katapultáltak, keresik az elkövetők.

A Habertürk úgy tudja, hogy a gép összesen hétszer repült el a török megfigyelőállások felett, kétszer is átlépve a hangsebességet alacsony magasságban.

A hírportál értesülése alapján a repülő légicsapás végrehajtására készült a Szarákib körüli falvakban.

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány felett lelőtt Szu-25 típusú orosz csatarepülőgép lángoló roncsai Szarakib település közelében. Forrás: MTI/EPA/Abdalla Szaad

Szarákib stratégiai fontosságú, autópálya mentén fekvő település, amelyet a törökbarát lázadó csoportok a héten foglaltak vissza az orosz légierő támogatta szíriai hadseregtől.

Ezzel párhuzamosan Hulusi Akar török védelmi miniszter azt közölte a sajtóval, hogy

a több mint 30 török katona halálát okozó pénteki idlíbi légicsapásra válaszul a török hadsereg "ártalmatlanította"

a szíriai kormányerők 2212 katonáját, továbbá 103 harckocsit, 72 tüzérségi állást, nyolc helikoptert, három légvédelmi üteget és egy drónt. A tárcavezető egyúttal bejelentette, hogy a török műveletek, amelyek a Tavaszi Pajzs fedőnevet kapták, továbbra is sikeresek.

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány felett lelőtt orosz gyártású csatarepülőgép lángoló roncsai Szarakib település közelében. Forrás: MTI/EPA/Abdalla Szaad

A damaszkuszi hadsereg repülőgépének lelövése egy nappal azután történt, hogy az orosz külügyminisztérium bejelentette, Moszkva és Ankara megállapodott az Idlíb tartományban fennálló feszültségek csökkentésében. Szerdától egészen péntekig orosz külügyminisztériumi, védelmi minisztériumi és titkosszolgálati illetékesek tárgyaltak a török fővárosban a szíriai helyzetről.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában.

A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet.