Leköpik a rendőröket, ötezer olajfát vágtak ki gyökerestől migránsok Leszbosz szigetén

Görögország, olajfa, migránsok
Vágólapra másolva!
Nem elég, hogy afgán migránsbandák csaptak össze egymással az elmúlt napokban, vagy más országokhoz hasonlóan Görögországban is kigúnyolják és leköpik a rendőröket az afrikai illegális bevándorlók a koronavírus-járvány közepette. A Greek City Times arról számol be, hogy a hírhedt Moria táborból való migránsok a görög kulturális örökség részét képező és a gazdaság számára komoly hasznot hozó olajfákat is tönkreteszik.
Vágólapra másolva!

Görögországot évek óta sújtja az illegális bevándorlás, a koronavírus-járvány pedig nyilvánvalóan egy újabb megpróbáltatás az ország számára, habár a hivatalos adatok alapján nagyságrendekkel jobb helyzetben van az ország, mint Európa nyugati fele.

Azonban a Nyugat-Európában egyre gyakoribbá váló életveszélyes és aljas szokás Görögországban is fennáll, vagyis hogy illegális bevándorlók leköpik a rendőröket. És most újabb problémával kell szembenéznie a görögöknek, ugyanis

ötezer olajfát vágtak ki gyökerestül a migránsok a görögországi Leszbosz szigetén.

Az olajfák nagyjából 65-80 év alatt érik el a stabil hozamot, ami azt jelenti, hogy a pusztítás egy óriási csapás a helyi gazdaság számára.

Az éves olajbogyóexport mintegy 700 millió amerikai dollárt tesz ki a görög gazdaságban.

null

null

Ráadásul a gyümölcs szerves része a görög történelemnek, a kulturális örökségnek és az identitásnak is. Görögország a bronzkor óta termel és exportál olajbogyót és olívaolajat, így az elmúlt 4000 évben a görög gazdaság lényeges részét alkotja.

null

null

A görögöknél az olajágnak szimbolikus jelentősége is van, már az ókori olimpiai játékok alkalmával is koronaként használták, de megjelenik a klasszikus athéni érméken is, valamint a mai napig használják esküvői fejdíszként is. Az ókori görögök Pallasz Athéné, a bölcsesség istennőjének ajándékaként tekintettek az olajfára.

null

null

Mivel évtizedek alatt lesz csak termékeny az olajfa, valószínűleg másra fognak átállni a gazdálkodók a túlélés érdekében, főleg ebben a nehéz gazdasági helyzetben.

null

null

Az olajfák megsemmisítése támadás volt a görög kulturális örökség és identitás ellen is - hangsúlyozza a szerző.

A Moria migránstáborról már az Origo is számos alkalommal irt, több tízezer migráns vesztegel ott hónapok, évek óta, miközben jelentősen megnőtt a szigeten a különböző erőszakos bűncselekmények és gyilkosságok száma.