Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Felülvizsgálták az eseteket Vuhanban, nőtt a halálesetek száma is

Kína, koronavírus,
Védőmaszkot viselő utasok érkeznek a kínai Vuhan városból egy pekingi vasútállomásra 2020. április 15-én.
Vágólapra másolva!
Korrigálták a koronavírus-fertőzöttek és a betegségben meghalt emberek statisztikai adatait a közép-kínai Vuhanban, ahonnan a járvány tavaly decemberben elindult. A változtatással mindkét oldalon emelkedtek az értékek.
Vágólapra másolva!

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint a 11 milliós városban újabb 1290 halálos áldozatot regisztráltak,

ezzel az összes halott számát 3869-re korrigálták.

A betegek számát 50 333-ra módosították, azaz a vuhani esetek ezzel az ország szárazföldi részén regisztrált 82 367 megbetegedés mintegy kétharmadát teszik ki.

A vuhani vezetés a korábbi adatok pontatlanságát a város egészségügyi ellátórendszerének túlterheltségével indokolta. A pénteken közölt számokat a Hszinhua jelentése szerint a vuhani járványügyi központ, a város temetkezési szolgáltatási, valamint kórházfelügyeleti rendszere által rendelkezésre bocsátott adatok alapján kalkulálták, javítva a többször beleszámolt, és a korábban kihagyott fertőzéseket.

A halálozások számának változtatását továbbá azzal magyarázták, hogy egyrészt

az otthon történt haláleseteket korábban nem jegyezték, másrészt egyes egészségügyi intézmények csak későn vagy egyáltalán nem jelentettek bizonyos fertőzéseket.

Védőmaszkot viselő utasok érkeznek a kínai Vuhan városból egy pekingi vasútállomásra Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A kínai vezetést sokan vádolják azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járvány súlyosságát, és a valósnál kevesebb megbetegedésről számolt be az ország területéről. Peking rendszeresen megismétli, hogy átlátható és nyílt módon kezelte a rendelkezésére álló adatokat, és azokról megfelelő időben tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a témában illetékes szervezeteket, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO).

A napi adatok hétvégi emelkedését követően az elmúlt napokban ismét

mérséklődött az újabb megbetegedések száma

Kínában, ahol csütörtökön 26 újabb pácienst diagnosztizáltak a Covid-19-cel, közülük 15-en érkeztek külföldről.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlése szerint továbbá 66 panaszmentes vírushordozót azonosítottak az elmúlt egy nap során. Újabb halálozás nem történt.

A SkyNews az esettel kapcsolatban megjegyezte, a kínai gazdaság jelentősen visszaesett a koronavírus-járvány következtében, miután hónapokra leálltak a gyárak és bezártak az üzletek. Szakértők szerint hiába nyitott meg újra az ország gazdasága (leszámítva a nem létfontosságú üzletágakat), a fogyasztói kiadások visszaesése arra utal, hogy nehezen lábal ki a válságból az ország.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről