Brazília katonákat küld az amazóniai esőerdők védelmére

Image taken on 24/08/2019 by Antonio Enésio Tenharin, indigenous leader of the Tenharins, people who live in the Manicoré region of the Amazon
Egy év alatt egy fél Nógrád megyényi esőerdőt vágtak ki
Vágólapra másolva!
Brazília megkezdte hétfőn katonai erők telepítését az amazóniai esőerdők védelmére - közölte Hamilton Mourao alelnök. A hadsereg bevetésével arra reagálnak, hogy idén minden korábbinál nagyobb az erdőirtások mértéke, pedig az erdőtüzek szokásos évszaka még el sem kezdődött.
Vágólapra másolva!

A brazil hadsereg - a környezetvédelmi hatóságokkal, a rendőrséggel és más kormányzati intézményekkel karöltve - elsőként a bolíviai határ mentén lévő Rondonia államban kezdett műveletet az ottani védett erdőségekben zajló illegális környezetpusztítás ellen - mondta Mourao a brazil kormány több miniszterével közösen tartott sajtóértekezletén.

3800 katonával razziáznak

Fernando Azevedo e Silva védelmi miniszter az újságíróknak azt mondta, hogy a hatóságok műveleti támaszpontokat létesítenek három amazóniai városban, és az e célra mozgósított 3800 katonával razziákat kezdenek az illegális fakitermelések és más bűncselekmények megfékezésére. A műveletek finanszírozására kezdetnek 60 millió realt (több mint 3,3 milliárd forint) szánnak.

Egy év alatt egy fél Nógrád megyényi esőerdőt vágtak ki Forrás: Agęncia Estado via AFP/Gabriela Bilo

1200 négyzetkilométernyi esőerdő

A kormány által pénteken közzétett friss adatok szerint az idei év első négy hónapjában 55 százalékkal nagyobb erdőterületet irtottak ki Amazónia Brazíliához tartozó területein, mint a tavalyi év azonos időszakában, ami több mint 1200 négyzetkilométernyi esőerdő idei elpusztítását jelenti. Az erdőirtások mértéke tavaly 11 éves csúcsra emelkedett, ami a nemzetközi közösség heves tiltakozását váltotta ki, mondván Brazília, és mindenekelőtt az ország elnöke nagyon keveset tesz a Föld legnagyobb esőerdőinek védelmében.

Újabb felhatalmazás

Jair Bolsonaro brazil elnök a múlt héten adott újabb felhatalmazást a hadsereg erdőtüzek és erdőirtások elleni amazóniai bevetésére. Az elnöki rendelet kilenc amazóniai államra vonatkozik, valamint a természetvédelmi területekre és az indián törzsek lakóhelyére. A tavalyi hasonló felhatalmazáshoz képest Brazília idén három hónappal korábban kezdte meg a katonák bevetését.