Most az egyik legismertebb történelmi emlékhelyet támadják az Egyesült Államokban

zoom
USA, South Dakota, Mount Rushmore National Monument
Vágólapra másolva!
A híres Rushmore-hegy szikláiba vésett négy nagy amerikai elnök, Washington, Jefferson, Roosevelt és Lincoln arcmásainak eltávolítását követelik egyes indián vezetők. Szerintük az emlékmű a fehér felsőbbrendűség, az elnyomás és a népirtás szimbóluma, amely amúgy is az indiánok által szentnek tartott hegyen áll. A téma kapcsán a Black Lives Matter mintájára radikális baloldali indián mozgalom szerveződhet. Az amerikai elnökök arcmása eltávolításáról szóló vita annak ürügyén robbant ki, hogy Donald Trump közölte, a függetlenség napjának előestéjén a helyszínre látogat.
Vágólapra másolva!

A Dél-Dakota államban található Rushmore-hegy (Mount Rushmore) az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb nemzeti emlékhelye, és nem mellesleg világhírű turistalátványosság is.

A hegybe 1927 és 1941 között vésték be négy korszakalkotó amerikai elnök, George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt arcmásait.

A Rushmore-hegy Forrás: AFP/Scott Olson

Az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség szerint annak kapcsán robbant ki a mostani vita az emlékműről, hogy Donald Trump elnök bejelentette,

a függetlenség napjának előestéjén, azaz július 3-án a hegyre akar látogatni, ahol egy nagyobb szabású rendezvényt tartanának a szövetségi ünnep alkalmából,

amely rendezvény a koronavírus-járvány utáni újrakezdés szimbóluma lehetne.

Trump bejelentését felháborodással fogadták különböző indián civil és jogvédő szervezetek.

Nick Tilsen, az Oglala Lakota indián törzs tagja, a NDN Collective nevű radikális baloldali NGO egyik vezetője például a következőképpen reagált rá: „a Rushmore-hegy a fehér felsőbbrendűség és a rendszerszintű rasszizmus szimbóluma, amely még mindig él és virul az amerikai társadalomban".

Szerinte a sziklákon megjelenített elnököknek szerepe volt az indiánok földjének az elrablásában, sőt népirtással is megvádolta őket.

Tilsen véleménye alapján

Nem mellesleg, ellenzi, hogy Trump oda látogasson ünneplés céljából.

Sajtóhírek szerint a jelenlegi amerikai államfőt egyébként lenyűgözik a Rushmore-hegy szobrai.

A témával kapcsolatosan megszólalt Tim Giago baloldali újságíró is, aki szintén az Oglala Lakota törzs tagja. Elmondása alapján, ő „nem négy nagy amerikai elnököt, hanem csak négy fehér férfit lát a szobrokban, akik életükben rasszista jellegű megjegyzéseket tettek, sőt szerepük volt abban, hogy őslakosokat üldöztek el a szülőföldjükről".

Hozzátette: Washington és Jefferson fekete rabszolgákat tartott, Lincolnt és Rooseveltet pedig indiánellenesnek minősítette.

Az indiánok a hegyet szent helyként tartják számon. A szobrok ellen kisebb-nagyobb intenzitással már évtizedek óta tüntetnek, eddig eredménytelenül.

Ezzel kapcsolatosan, Quanah Brightman, az United Native Americans nevű radikális őslakos szervezet vezetője azt nyilatkozta, hogy „szeretné, ha részben a mostani tiltakozások mentén létrejönne az indiánoknak is egy olyan mozgalma, mint a feketéknek a Black Lives Matter".

Trump látogatásával persze ő sem ért egyet.

A Rushmore-hegyen szervezendő ünnepség elleni tiltakozásokat a Fehér Ház még nem kommentálta.