Egyre elégedetlenebbek a csehek az Európai Unióval

koronavírus csehország
Zenészek játszanak az 515 méter hosszú asztalnál helyet foglaló vendégeknek a prágai Károly hídon 2020. június 30-án. A nagyszabású vacsorával a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldását ünnepelték a szervezők és a résztvevők. Az ételeket a résztvevők saját maguk főzték és osztották meg a többiekkel.
Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal csökkent tavaly novembertől idén májusig a csehek elégedettsége országuk európai uniós tagságával - derült ki a STEM közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.
Vágólapra másolva!

A STEM elemzése szerint

a bizalomvesztés mögött a cseheknek a globális gazdasági és politikai helyzet által kiváltott aggodalmait, valamint azt a tényt kell keresni, hogy az emberek számára nem világos, milyen szerepet is játszott az Európai Unió a koronavírus-járvány leküzdésében.

Zenészek játszanak az 515 méter hosszú asztalnál helyet foglaló vendégeknek a prágai Károly hídon 2020. június 30-án. A nagyszabású vacsorával a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldását ünnepelték a szervezők és a résztvevők. Az ételeket a résztvevők saját maguk főzték és osztották meg a többiekkel. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A felmérésből kiderült az is, hogy gyengült a csehek együttérzése Európával.

Amíg novemberben a megkérdezettek 75 százaléka tartotta magát európainak, májusban már csak 69 százalék.

- mondta Nikola Horejs, a STEM elemzője újságíróknak. Horejs ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a 2009-2012 között megnyilvánuló gazdasági válság idején is csökkent az EU-ba vetett bizalom.

Amíg 2009-ben a csehek 68 százaléka bízott Brüsszelben, addig három év múlva már csak 40 százalék.

A felmérés készítői nem zárják ki, hogy a bizalmi index tovább fog csökkenni.

Légi felvétel az 515 méter hosszú asztalnál helyet foglaló vendégekről a prágai Károly hídon 2020. június 30-án. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A STEM felméréséből az is kiderült,

a csehek csupán 36 százaléka gondolja úgy, hogy Csehország befolyásolni tudja az uniós döntéseket, és képes keresztülvinni akaratát.

A csehek több mint fele nem ért egyet azzal, hogy olyan rendkívüli helyzetekben, mint például a mostani koronavírus-járvány, Brüsszelnek nagyobb jogköre legyen, mint az egyes tagállamoknak.
A megkérdezettek kétharmada szerint a cseh gazdaság csak akkor tud gyorsan túllépni a mostani gazdasági visszaesésen, ha az Európai Unió meghatározó államaiban erős gazdasági növekedés következik be.