Tovább emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

koronavírus Montenegró repülőtér Podgorica
Travellers board a plane at Podgorica's airport on June 12, 2020, as the national airline, Montenegro Airlines, has started with commercial flights after an almost three-month suspension of flights due to the spread of the COVID-19 (the novel coronavirus). (Photo by Savo PRELEVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem várható, hogy a koronavírus-járvány esetleges második hulláma idején ismét bezárják a vállalatokat Montenegróban, ugyanis az ország gazdasága nem élné túl - közölte a nyugat-balkáni ország gazdasági minisztere kedden.
Vágólapra másolva!

A Montenegróban hétfőről keddre 1805-ről 1900-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két halálos áldozata volt a vírusnak vasárnap, ezzel a halottak száma 35-re nőtt.

Szerbiában egy nap alatt 20 894-ről 21 253-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn tíz újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 482-re nőtt. Keddtől már elektronikusan is megkaphatják a koronavírus-teszt eredményét azok, akik kérik.

Koszovóban keddre 5735-ről 5877-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Néggyel, 139-re nőtt a halálos áldozatok száma. Járványügyi szakértők szerint kezd normalizálódni a koronavírus-helyzet az országban, a napi új fertőzöttek száma nem növekszik, 100 és 150 között mozog.

Újra kijárási tilalom jöhet Észak-Macedóniában

Nem javul a helyzet viszont Észak-Macedóniában, ahol az utóbbi 24 órában 9153-ról 9249-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt tízen haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, és ezzel 432-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az aktív esetek száma 3946.

Az egészségügyi miniszter közölte, hogy már kötelezővé tették a maszkviselést és a szükséges távolság tartását, és ha nem javul a helyzet,

ismét gyülekezési és kijárási tilalmat kell bevezetni,

de egyelőre ezt a kormány nem szeretné.

Venko Filipce azt mondta, a helyzet csak azt követően javulhat, hogy elkészül a védőoltás, és a lakosság szükséges arányát beoltják. Jelezte, Szkopje kérvényezte az Egészségügyi Világszervezetnél, hogy kerüljön fel az oltásra váró országok listájára.

Szabadtéren is kötelező a maszkviselés Boszniában

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 8433-ról 8572-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Heten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 257-re nőtt.

Koronavírus-tesztelésre várnak emberek egy szarajevói kórház előtt Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Az ország többségében szerbek lakta részében, a boszniai Szerb Köztársaságban

kötelezővé tették a maszk viselését szabadtéren is

abban az esetben, ha nem tartható az emberek közötti másfél méteres távolság, például sorban álláskor vagy a buszmegállókban.