Meghalt egy magyar nő egy ausztriai sziklaomlásban

baerenschuetzklamm
Vágólapra másolva!
Két ember meghalt egy stájerországi sziklaomlásban Ausztriában. A Medve-szurdokban (Bärenschützklamm) történt balesetben további nyolc ember megsérült.
Vágólapra másolva!

A sérültek közül egy ember sebesült meg súlyosan, a többiek könnyebb sérülésekkel megúszták.

Az ABC News azt írja, hogy a szerdai balesetben

egy 50 éves magyar túrázónő, és egy 21 éves fiatal grazi nő halt meg.

Egyelőre a többi sérült nemzetisége és kora nem tisztázott, de a vol.at szerint osztrákok és magyarok voltak a helyszínen.

A steiermarki ORF szerint 70-100 ember vett részt a mentésben, és négy helikopter is a helyszínen volt.

A baleset egy vízesés közelében történt, és a fából kiépített ösvény lépcsőjére zuhantak a sziklák.

Michael Miggitsch, a mentőcsapat vezetője azt mondta, hogy bonyolult terepen zajlott a mentés, és a környéken térerő sincs. Emiatt egy órába telt, mire a szakszerű mentés megkezdődhetett.

A Medve-szurdok Forrás: Shutterstock

A mentést nehezítette, hogy még mindig több instabil szikla van a helyszínen, a halálos és súlyos sérüléseket sem egy, hanem több szikla okozta.

A Medve-szurdok népszerű helyszín a túrázok körében, amelyet határozatlan időre lezártak.

Vízesés a szurdokban Forrás: Shutterstock

Hogy a baleset miképp fordulhatott elő, annak az okai egyelőre nem ismertek, de a hatóságok megindították a szükséges vizsgálatot. Elvileg idén májusban nyílt meg ismét a szurdok, és a rutinellenőrzések a látogatók számára biztonságosnak nyilvánították.

Tavaly a szurdok túlzsufoltságára panaszkodtak osztrák turisztikai szakértők.

A szurdokon belül 350 méter a szintkülönbség, legalacsonyabb pontja 750 méteren, legmagasabb pontja 1100 méteren található. A Medve-szurdok a Hochlantsch-vidék egyik leghosszabb, és 24 vízesése révén legszebb vizes szurdoka, melyet a benne folyó Mixnitzbach patak vájt ki. A szikla-szorosban több mint 150 fahíd, létra és 2900 lépcsőfok van.