Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások Szerbiában

Horizontal
Centre-right Prime Minister and candidate for the presidential election, Aleksandar Vucic, gestures during a pre-election rally of his Serbian Progressive Party in Belgrade on March 24, 2017. Serbia's strongman Aleksandar Vucic hopes to win presidential elections in the first round on April 2, 2017 to strengthen his political power despite criticism from divided opposition accusing him of authoritarianism. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat Aleksandar Vucic szerb elnök kedden azokkal a pártokkal, amelyek a június 21-i választáson bejutottak a belgrádi törvényhozásba.
Vágólapra másolva!

Az államfő először a nemzeti kisebbségek pártjaival ül tárgyalóasztalhoz, hogy a lehetséges koalíciókról, illetve a tervekről egyeztessen.

Kedden az Albán Demokratikus Alternatíva nevű párt jelöltjeivel tárgyalt - a lista 3 mandátumot szerzett a 250 fős törvényhozásban -, és a tervek szerint a bosnyák SDA Szandzsák nevű párt (3 mandátum) vezetőjével is konzultált volna, ám a pártelnök nem kívánt Aleksandar Vuciccsal beszélni.

Szerdán az államfő a Vajdasági Magyar Szövetség (9 mandátum),

valamint a bosnyák Igazság és Megbékélés Pártjának (4 mandátum) vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz, péntektől pedig a szerb pártokkal folytat megbeszélést.

  • Pénteken Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listájának (11 mandátum) vezetőivel tárgyal,
  • hétfőn az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párttal (32 mandátum),
  • végül a saját maga irányította Szerb Haladó Párttal (188 mandátum) konzultál.
Aleksandar Vucic Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A választás éjszakáján a győzelmet ünneplő Aleksandar Vucic még arról beszélt, hogy minden bejutó párttal partnerségre kíván lépni, de úgy tűnik,

az egyik bosnyák kisebbségi párt már biztosan az ellenzékhez fog tartozni.

A szerbiai jogszabályok szerint a parlament alakuló ülését a választások hivatalos és végleges eredményeinek kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani.

A végleges eredményeket július 5-én hozták nyilvánosságra, így legkésőbb augusztus 4-ig meg kell alakulnia a törvényhozásnak.

Ezt követően 90 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra, ám Aleksandar Vucic szerint az új kormány már augusztus végén feláll.