Folytatódhat az eljárás az úzvölgyi román vandálok ügyében

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál 2019. június 6-án.
Vágólapra másolva!
Hétfőn az RMDSZ-közeli Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleményben, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke pedig sajtótájékoztatóján tudatta: megfellebbezték a nyomozást lezáró és az erőszakos cselekményeket elkövető személyeket felmentő ügyészi rendeletet, de a fellebbezést elbíráló ügyész is ugyanazt a döntést hozta, mint kollégája. Ezért a Mikó Imre Szolgálat pert indított az ügyben. Az EMNP elnöke továbbá bejelentette, hogy - a Romániában a nép ügyvédjének (avocatul poporului-szerk.) nevezett - ombudsmanhoz fordul az ügyben.
Vágólapra másolva!

Az erdélyi magyarságban általános felháborodást váltottak ki a kivizsgálást lezáró moinesti ügyész nyilvánosságra került megállapításai.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a román nemzetiségű ügyész - miután csak szintén román szemtanúkat hallgatott meg - úgy ítélte meg, hogy

a „Kifele a magyarokkal az országból!" csupán egy „magyarellenesnek vélt jelszó". Szerinte ez nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak, mert nem egy egész közösség, hanem csupán a katonatemető elé élő láncot vonó magyarokra vonatkozott.

Román szélsőségesek, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, 2019. június 6-án. Forrás: MTI/Veres Nándor

Az Active Watch bukaresti emberi jogi szervezet a román Igazságügyi Felügyelet kivizsgálását kezdeményezte az ügyben.

Az Active Watch szerint az ügyész úgy ítélte meg, hogy

a magyarok nem személyek, és mert a törvény csak a személyeket védi, a magyarokat ki lehet rakni az országból, úgy, ahogy a nácik próbáltak két etnikai csoport, a zsidók és a romák nem személynek tekintett tagjaitól megszabadulni.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pedig felhívta rá a figyelmet: a februári ügyészségi rendeletre benyújtott fellebbezésükre június 12-én kaptak választ, ám Gheorghe Braila ügyész is úgy látta, hogy a temetőnél nem történt bűncselekmény.

Ezért a szolgálat pert indított, melynek a következő tárgyalását szeptember 30-án tartják.

„Úgy véljük, hogy ez esetben, az ügyész állításaival ellentétben a nyomozó szervek nem teljesítették a törvény által előírt kötelezettségeiket, ezért kérjük az ügy kivizsgálásának folytatását" - idézte a közlemény Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselőt, a magyar jogvédelmi szolgálat igazgatóját.

Csomortányi István a hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján kijelentette:

Csomortányi arra is kitért, hogy az ügyészség Hargita és Bákó megye területvitájában is részrehajlóan járt el, hiszen a Csíkszeredában benyújtott panaszukat a Bákó megyei (Moldva) Moinesti ügyészségére küldte át.

A moinesti ügyészség az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP), valamint a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat feljelentése alapján vizsgálta meg a 2019. június 6-i úzvölgyi erőszakos temetőfoglalás ügyét, és

rendelte el a nyomozás beszüntetését.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, a Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) város önkormányzata tavaly áprilisban önkényesen és törvénytelenül román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő osztrák-magyar katonai temetőben, amelyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott.

A tavalyi román hősök napján, 2019. június 6-án több ezer román szélsőséges erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű ortodox szertartás szerinti felszentelésén, miután a helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.