A görög kormány megerősítette a leszboszi rendőrséget a migránsok miatt

Leszbosz. Moria, migránstábor
Leszbosz szigete, 2020. szeptember 10. A drónnal készült felvételen az előző nap kiégett Moria menekülttábor látképe a görögországi Leszbosz szigetén 2020. szeptember 10-én. MTI/AP/Panagiotis Balaskas
Vágólapra másolva!
A görög kormány pénteken megerősítette a leszboszi rendőrséget, miután a napokban fokozódott a feszültség a moriai regisztrációs központ leégése miatt.
Vágólapra másolva!

A görög televízió közvetítette, hogy

reggel több busznyi készenléti rendőr, illetve két vízágyú érkezett a sziget székhelyére, Mitilínibe.

A moriai tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik Leszboszon, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer migráns immár harmadik éjszakáját töltötte a szabad ég alatt.

Gyújtogattak és rátámadtak a rendőrökre.

A drónnal készült felvételen az előző nap kiégett Moria menekülttábor látképe a görögországi Leszbosz szigetén szeptember 10-én Forrás: MTI/AP/Panagiotis Balaskas

A rendőrség megerősítésének másik oka a feldühödött helyiek. Sokan - köztük csaknem minden település polgármestere - a moriai tábor leégése után nem akarnak több migránst látni a szigeten.

- követelte az észak-égei térséget kormányzó Kosztasz Mucurisz. "Ne legyen többé tábor Leszboszon" - tette hozzá.

Aggodalomra ad okot az is, hogy

legalább 35 táborlakónak pozitív lett a koronavírustesztje.

A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten.

A leszbosziak úttorlasszal próbálják megakadályozni a hozzáférést azokhoz a helyszínekhez, ahol a kormány ideiglenes táborok létrehozását tervezi a migránsok elhelyezésére. A helyiek többsége csalódott, és elege van a kialakult helyzetből - írta a dpa német hírügynökség.