Megtámadták a rendőröket a migránsok Leszboszon

Leszbosz szigete, 2020. szeptember 10. A drónnal készült felvételen az előző nap kiégett Moria menekülttábor látképe a görögországi Leszbosz szigetén 2020. szeptember 10-én. MTI/AP/Panagiotis Balaskas
Vágólapra másolva!
Könnygázt vetett be a rendőrség szombaton a szigetet elhagyni akaró migránsok ellen Leszboszon, ahol eközben megkezdték a leégett Moria tábort felváltó menekültszállások építését.
Vágólapra másolva!

Helyszíni beszámolók szerint több száz ember indult meg Mitilíni kikötője felé, az úton a rendőrség torlaszokat állított fel.

A migránsok a rendőröket kövekkel dobálták meg.

A görög kormány pénteken erősítette meg a leszboszi rendőrséget, miután a napokban fokozódott a feszültség a moriai regisztrációs központ leégése miatt.

A tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik a szigeten, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer, zömében afrikai és afgán migráns több napja alszik a szabad ég alatt.
A rendőrség megerősítésének másik oka a feldühödött helyiek tiltakozása, akik közül sokan jelezték: a tábor leégése után nem akarnak több migránst látni a szigeten. Aggodalomra ad okot az is, hogy

legalább 35 táborlakónak pozitív lett a koronavírustesztje.

A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten, orvosok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a tábor leégése óta az egykori lakók még a korábbinál is rosszabb higiéniai körülmények közé kerültek, kiemelve, hogy sokuk napok óta nem jutott vízhez sem.

A drónnal készült felvételen az előző nap kiégett Moria menekülttábor látképe a görögországi Leszbosz szigetén 2020. szeptember 10-én. Forrás: MTI/AP/Panagiotis Balaskas

A tűzvészt követően több kormány is jelezte, hogy befogad menedékkérőket, köztük gyerekeket is.

Eközben a görög hatóságok új táborok építését rendelték el, ám

a szigeten rekedt migránsok azt követelik, engedjék el őket Leszboszról.

Beszámolók szerint tüntetések alakultak ki a táborhelyek kialakítására érkezett munkagépek mellett is.
A görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium szóvivője, Alekszandrosz Ravagasz újságíróknak azt mondta, szombaton megkezdték az építkezéseket.