Összecsapások voltak a chilei fővárosban két nappal az alkotmányos népszavazás előtt

Vágólapra másolva!
Újabb tiltakozások voltak pénteken Chile fővárosában, és a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Santiago de Chilében két nappal az alkotmány megváltoztatásáról tartandó népszavazás előtt.
Vágólapra másolva!

A rendőrség már reggel nagy erőkkel vonult fel azon a téren, ahol több mint egy éve rendszeresek a megmozdulások. A rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a tiltakozók ellen.

Vasárnap a chileiek arról dönthetnek, hogy megváltoztassák-e az ország alaptörvényét, amelyet eredeti formájában még Augusto Pinochet diktatúrája idején vezettek be,

és amely sokak szerint a társadalmi igazságosság gátja az országban. A kormánykoalíció és az ellenzéki pártok egy évvel ezelőtt állapodtak meg arról, egy hónapig tartó véres zavargásokat követően, hogy népszavazást tartanak az alkotmány módosításáról.

- mondta egy tiltakozó az AFP francia hírügynökségnek. "Mindig lesz erőszak, ez elkerülhetetlen. Erőszak nélkül nincs nyomásgyakorlás" - tette hozzá.

Előző vasárnap 25 ezer ember gyűlt össze Chile fővárosában, hogy a társadalmi változásért indított mozgalom megalakulásának első évfordulójára emlékezzenek. A tiltakozások ugyan márciusban a koronavírus-járvány miatt megszakadtak, de augusztusban újrakezdődtek.

Tavaly november óta immár több mint 30 ember halt meg a tüntetéseken és több ezren megsebesültek.