Óvadékért kiengedték a rendőrt, akinek intézkedése közben meghalt George Floyd

Derek Chauvin rendőr George Floyd halála
(FILES) This file handout photo provided by the Hennepin County Jail and received by AFP on May 31, 2020 shows Derek Chauvin booking photos face and profile. - The main officer charged in the killing of George Floyd, the African American man whose death sparked a mass protest movement, was released on October 7, 2020 on a million-dollar bail, court records showed. The 44-year-old white officer is to face trial in March along with three former colleagues over Floyd's death in Minneapolis, which triggered the largest US anti-racism movement since the 1960s. Chauvin was filmed on May 25 pressing his knee on handcuffed Floyd's neck until he passed out on the street. (Photo by Handout / Hennepin County Jail / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Hennepin County Jail " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték Derek Chauvint, azt a rendőrt, akinek intézkedése közben Minneapolisban meghalt az afroamerikai George Floyd - jelentette az amerikai NBC televízió szerdán Chauvin ügyvédjére hivatkozva. A pénzt személyesen Chauvin fizette be, de mivel ennyi pénze nem valószínű, hogy volt, vélhetően a rendőrszakszervezet állta a költségeket.
Vágólapra másolva!

A végzetes rendőri intézkedés május 25-én történt, és ennek nyomán zavargáshullám tört ki az Egyesült Államokban.

Derek Chauvin egymillió dolláros óvadék ellenében szabadulhatott Forrás: AFP/Handout

A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, a George Floyd nyakára lépő 44 éves

Derek Chauvin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, három kollégája ellen pedig bűnpártolás miatt emeltek vádat,

még május végén. Chauvin azóta előzetes letartóztatásban volt.

A szerdai bírósági döntés értelmében a szabadlábra helyezése feltételes. Pere jövő márciusban kezdődik.

Május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni.

Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért Chauvin lefogta és a földön fekvő Floyd nyakára térdelt, ez nyolc percen keresztül tartott. Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt dülöngélt, rosszul volt, a rendőrök meg is kérdezték tőle, hogy rosszul van-e. Sőt, az is kiderült, hogy Floyd - aki nem volt hajlandó beszállni a rendőrautóba - már az intézkedés előtt azt mondta, nem kap levegőt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakára léptek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt.