Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Portugália több részén hétfőtől

HORIZONTAL Vertical
Portuguese Prime Minister Antonio Costa attends a memorial ceremony for the Covid-19 victims at Belem palace in Lisbon on November 2, 2020. - Portugal observes today a national mourning day in tribute to the 2,544 coronavirus victims, while most of the country is preparing for a new lockdown in an effort to stem the pandemic's second wave. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Portugália egyes részein a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, miután a koronavírusos betegek száma rekordot döntött - jelentette be vasárnap António Costa miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Az este 11 órától hajnal 5-ig tartó kijárási tilalmat hétfőtől az ország 308 közigazgatási körzete közül 121-ben vezetik be, köztük Lisszabonban és Portóban, a rendelkezés az éjszaka munkát végzőkre nem vonatkozik.

Portugáliában a jövő héttől kéthetes egészségügyi válsághelyzet lép életbe.

António Costa portugál miniszterelnök Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Costa ezenkívül bejelentette azt is, hogy az említett települések - amelyeken Portugália lakosságának mintegy 70 százaléka él - lakosai nem hagyhatják el otthonaikat délután 1 óra és hajnali 5 óra között a következő két hétvégén.

- mondta Costa, aki elismerte, hogy a hétvégi intézkedés keményen fogja sújtani az ágazatot.

A portugál törvény értelmében bármeddig meghosszabbítható, 15 napos egészségügyi válsághelyzetet először márciusban vezették be, a rendelkezés akkor hat hétig tartott.

Maszkot viselő emberek a lisszaboni Alameda parkban Forrás: NurPhoto via AFP/Jorge Mantilla/NurPhoto/Jorge Mantilla

A több mint 10 millió lakosú Portugáliában viszonylag kevés, 173 540 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 2848 halálesetet regisztráltak, mindazonáltal

szombaton 6640 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, a legtöbbet egy nap alatt a járvány kezdete óta az országban.