A Nyugatot szidta Irán legfőbb vallási és politikai vezetője

2020.01.17. 14:15

Az Irán által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép tragédiája nem feledtetheti az amerikai erők által Irakban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok áldozatát - jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken Teheránban a heti muszlim nagyimán. 2012 óta nem volt példa arra, hogy Hamenei vezesse ezt a szertartást.

"A légi katasztrófa egy nagyon szomorú, szívszorító baleset, de egyesek arra próbálják felhasználni, hogy feledtessék Szulejmáni mártíromságát és áldozatát. Irán népének lehet-e mondani azt a néhány száz embert, aki megbecstelenítette Szulejmáni tábornok arcképét?" - tette fel a kérdést Hamenei, utalva azokra a kormányellenes tüntetőkre, akik az ukrán gép tévedésből történt lelövésének iráni elismerése után demonstrációkon leszaggatták Szulejmáni portréját. 

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a hívőknek integet az általa vezetett pénteki ima után Teheránban 2020. január 17-én.Forrás: MTI/AP/ Hamenei ajatollah sajtóirodája/.

Hamenei szidta Donald Trump amerikai elnököt, mellette

bírálta általában a nyugati országokat, kijelentve, hogy nem tudják térdre kényszeríteni Iránt, de külön beszélt Nagy-Britanniáról, Franciaországról és Németországról, amelyek kedden bejelentették, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt elindítják az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását.

Hívők éltetik a pénteki nagyimát vezető Ali Hamenei ajatollahot, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét Teheránban 2020. január 17-én.Forrás: MTI/EPA/Hamenei ajatollah sajtóirodája/Hamenei Ajatollah Sajtóirodája

Berlin, Párizs és London hangsúlyozta akkor: azzal a reménnyel teszik meg ezt a lépést, hogy sikerül az építő, konstruktív diplomáciai párbeszéd révén kiutat találni a zsákutcából, és megőrizni a megállapodást. Az eljárás során akár további szankciókat is kiszabhatnak az iszlám köztársaságra. Teherán úgy reagált erre, hogy ez az atomalku halálát jelentené, és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azzal vádolta meg a három országot, hogy az Egyesült Államok nyomására feláldozták az egyezményt gazdasági érdekeik oltárán.

Hamenei ezzel kapcsolatban azt mondta beszédében: a három európai ország kormánya hitvány, Washington kiszolgálója. Ennek ellenére Irán hajlandó velük tárgyalni, de az Egyesült Államokkal nem.A nagyimát a teheráni Moszalla-mecsetben tartották meg. A beszédet sokszor félbeszakította a hallgatóság, amely Amerika-, valamint Izrael-ellenes jelmondatokat skandált.

Hamenei legutóbb 2012 februárjában vezette ott a nagyimát, amikor rákos sejtnek nevezte Izraelt.
Az iráni hatóságok pénteken reggel bejelentették, hogy a nép többszöri kérésére aznap gyűléseket rendeznek országszerte - a főváros kivételével - a rendszer és a fegyveres erők támogatására, valamint "a Nagy Sátánt" megtestesítő Egyesült Államokat elítélve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK