Horvátországban, Ausztriában és Svájcban is megjelent a koronavírus

virus Horizontal
People wearing respiratory masks walk in a street of the Chinese district of Milan on February 25, 2020. - The decision to close the stores was made by the Chinese community of the city of Milan as a consequence of the current health situation, following the outbreak of the new coronavirus. Several towns in northern Italy have been put under isolation measures in an attempt to stem the spread of the virus. Seven people in Italy have so far died after catching the virus, all of whom were either elderly or had pre-existing conditions. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Horvátországban, Ausztriában és Svájcban is megjelent az új típusú koronavírus. Közben Barcelonában is regisztráltak egy fertőzött embert.
Vágólapra másolva!

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette,

hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő.

Az Index.hr azt írja, hogy akkor derült ki, hogy valaki fertőzött, amikor kilenc olyan embert vizsgáltak meg, aki egy olasz gyárból tért haza.

A munkásokat Zágrábban kezelik.

Emberek Milánó kínai negyedében Forrás: AFP/Miguel Medina

Horvát intézkedések

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek.

Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések.

Az egészségügyi rendszer felkészült, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonságban legyenek.

- mondta a tárcavezető.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza.

Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat.

Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül - az ország más területein - hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

Betegek Ausztriában

Az ORF azt írja, hogy megvan az első osztrák beteg is, ráadásul Tirolban rögtön két beteget is találtak.

Mindkét beteg járt Olaszországban.

Az ORF azt írja, hogy a két betegnek enyhe láza van.

A Wiener Zeitung azt írja, hogy mindkét beteg innsbrucki lakos, mióta hazatértek Lombardiából, azóta karanténban vannak az innsbrucki kórházban.

A lap szerint mindkét betegnél pozitív lett a COVID-19 teszt.

A hatóságok következő lépésként felveszik a kapcsolatot a betegek hozzátartozóival, és tájékoztatják őket a további teendőkről.

- hangsúlyozta a tiroli vezető.

Günther Platter, helyi egészségügyi szóvivő közölte, hogy az innsbrucki klinikán szakrendelőt állítanak fel a koronavírus-gyanús esetek számára. A tartományi honlapon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális információkról, és egy forródrótot is létrehoztak a betegséggel kapcsolatos kérdések tisztázására.

Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint. Ezek közül 15 Felső-Ausztriában, 14 Alsó-Ausztriában, 8 Tirolban, 6 Salzburgban, 5-5 Karintiában és Vorarlbergben, 4 Stájerországban, egy pedig Burgenlandban található.

Bécsben külön kórház foglalkozik a koronavírus-gyanús betegekkel.

Ausztriában vizsgálnak még egy embert, a linzi férfi Velencében járt.

Kedden délután a svájci közegészségügyi hatóság is megerősítette, hogy

Svájcban is megjelent az első koronavírusos eset

- írja a Daily Mail. Részletes tájékoztatást későbbre ígértek, egyelőre azt sem árulták el, hogy hol bukkant fel a fertőzés. Az RTS svájci televízió ugyanakkor úgy tudja, hogy az Olaszországgal határos Ticino kantonban jelent meg a vírus.

Az új koronavírus több mint 2600 emberéletet követelt, a fertőzöttek száma körülbelül 80 ezer. A vírus eddig 29 országban jelent meg, de az esetek túlnyomó többségét a kínai Hupej tartományból jelentették.

Barcelonában is van fertőzött ember

A spanyol hatóságok azonosítottak egy koronavírussal fertőzött beteget Barcelonában is. Ez az első eset Spanyolország európai kontinenshez tartozó részén - írta a La Vanguardia című spanyol lap kedden.

A katalóniai fertőzés a negyedik eset a Kanári-szigeteken és Mallorcán megfertőzött német, olasz és brit turista után.

A spanyol lap szerint a barcelonai fertőzött egy nő, aki a katalán nagyvárosban lakik, és nemrégiben tért vissza Észak-Olaszországból.