Tíz perccel a beiktatásáról szóló szavazás előtt visszalépett a román miniszterelnök-jelölt

2020.03.12. 19:02

A Transindex információi alapján, Florin Cîțu (PNL) kijelölt miniszterelnök visszaadta a miniszterelnöki kinevezését. Mindezt tíz perccel azelőtt, hogy elkezdődött volna a bukaresti parlamentben az általa vezetett kormány beiktatásáról szóló szavazás.

Párttársa, Klaus Johannis államfő tudomásul vette Florin Cîțu visszalépését. Az államfő csütörtök este szándékozik sajtónyilatkozatot kiadni az ügyben.

Florin CîțuForrás: MTI/AP/Andreea Alexandru

Sajtóinformációk szerint Johannis ismételten Ludovic Orbant (PNL) akarja nevesíteni a miniszterelnöki tisztségre, aki egy vegyes PNL, PMP és USR tagokból álló kormányt hozna majd létre.

Cîțu döntése példa nélküli a rendszerváltás utáni Románia történetében. Miután ő visszaadta kormányalakítási megbízását, felfüggesztették a parlament két házának együttes ülését.

Marcel Ciolacu (PSD) képviselőházi elnök bejelentette, hogy kapott egy átiratot a kijelölt miniszterelnöktől, miszerint az visszaadta kormányalakítási megbízását. Ilyen körülmények között az ülést felfüggesztem. Előfordulhat, hogy szombaton vagy vasárnap meghallgatjuk a szakbizottságokban a miniszterjelölteket - emelte ki.

Cîțu a Facebookon magyarázkodik

A politikus elmondása szerint a döntése mögött Románia jelenlegi helyzete áll. Azt állítja, hogy ő egy párthű ember, akinek most a pártja és annak elnöke mellett kell állnia ezekben a nehéz időkben. Nagyon remélte, hogy az előrehozott választások után (amelyek a PNL számításai szerint bekövetkeztek volna, ha azt az alkotmánybíróság nem mondja ki alkotmányellenesnek), a pártja vezetője lett volna a miniszterelnök.

Álláspontja alapján, döntését jól átgondolta és megfontolta és továbbra is a pénzügyben szándékozik maradni, mivel sok dolga lesz „az elkövetkező nehéz időkben". 

Florin Cîțu korábban egyébként pénzügyminiszter volt. 

A román sajtó úgy kommentálja a hírt, hogy a koronavírus miatt kialakult vészhelyzet ellenére sem képesek Bukarestben arra, hogy kormányt alakítsanak, noha az országban folyamatosan nő a fertőzöttek száma.

A legfrissebb adatok szerint 48 fertőzöttet regisztráltak.