Április közepétől fokozatosan lazíthat a járványügyi intézkedéseken Dánia

- Horizontal, koronavírus, Dánia
The SAS Hotel Royal in center of Copenhagen, Denmark, sends a messages of love during the new coronavirus COVID-19, on March 27, 2020. (Photo by Philip Davali / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
Dánia húsvét után fokozatosan lazíthat a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedéseken, amennyiben a jelenlegi pozitív tendencia folytatódik és a lakosság az elkövetkező két hétben észszerű viselkedésével útját állja a kór terjedésének.
Vágólapra másolva!

Mette Frederiksen dán miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján Koppenhágában azt mondta, az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) szembeni intézkedések hatásosnak bizonyultak.

Koppenhága március 27-én Forrás: AFP/Philip Davali/Philip Davali

A kormányfő szerint úgy tűnik, hogy a fertőzés lassabban terjed Dániában, mint amitől eleinte tartottak.

– mondta Frederiksen, aki szerint a dánoknak ugyanakkor be kell rendezkedniük arra, hogy a határok egyelőre zárva maradnak.Dánia viszonylag korán reagált szigorú intézkedésekkel a járványra. Március 14-én lezárta határait.

A német-dán határ március 14-én Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

Bezáratta a többi között az iskolákat, az óvodákat, az éttermeket, a kávézókat és a szabadidőközpontokat. Megtiltotta, hogy tíznél többen gyülekezzenek a köztereken.

Frederiksen a múlt héten húsvét végig meghosszabbította az intézkedéseket. A hétvégén Facebook-oldalán arról írt, hogy reméli, nem vesz majd igénybe hónapokat, míg Dániában az élet lassan visszatérhet a szokott kerékvágásba.

Hétfő estig több mint 2500 fertőzöttet és 77 halálesetet jelentettek Dániából. Hírügynökségek szerint a fertőzések valós száma jóval magasabb lehet.