Továbbra is stabil a járványgörbe Olaszországban

2020.04.02. 19:57

Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban Olaszországban naponta meghaltak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 915-öt - közölte az olasz polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatóján. A diagnosztizált fertőzöttek csütörtökön bejelentett száma 2477, valamivel kisebb az előző napinál, de magasabb a két nappal korábbinál. Nagyon hosszú és nehéz fázisnak nevezte az új koronavírus-fertőzés lassulása után következő időszakot Giuseppe Sala milánói polgármester a nemzetközi sajtónak, közte az MTI-nek adott interjúban, hangsúlyozva, hogy egész Európa korlátozások között fog élni, amíg nem találnak oltóanyagot.

Olaszországban csütörtökön a halottak száma 760 volt a szerdán bejelentett 727 haláleset és a keddi 837 után. Az azonosított fertőzöttek száma a szerdai 2937-ről 2477-re csökkent, de magasabb a kedden mért 2107-nél. 

A gyógyultak száma elérte a 18 278-at. 
A gyógyultakat és a halottakat is beleszámolva az eddig azonosított fertőzöttek száma elérte a 115 242-t. Eddig több mint félmillió vírustesztet végeztek.

Átlátszó műanyag táskát visel a fején a koronavírus-fertőzés ellen egy férfi Rómában 2020. április 2-ánForrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy a járványgörbe napok óta stabil adatokat mutat jelentős csökkenés nélkül. 

Ezzel egy időben viszont minimálisra csökkent az intenzív osztályra utaltak száma. Az utóbbi egy napban egész Olaszországban 18 beteg szorult intenzív kezelésre. Borrelli hozzátette, hogy van, akin egy, máson három vírustesztet is végeztek. Jobb, ha óvatosan olvassuk az adatokat, napról napra értelmezve őket, különben a túlzott optimizmus a korlátozó intézkedések túl korai feloldásához vezethet - mondta Angelo Borrelli. A fertőzés gócpontjának számító Lombardia régióban az azonosított fertőzöttek száma ismét csökkenésnek indult.  Az utóbbi egy nap alatt 1292 új beteget regisztráltak az egy nappal korábbi 1565 után, igaz, két nappal ezelőtt ugyanez az adat 1047 volt. Az elmúlt egy napban a halottak száma 367 volt az egy nappal korábbi 394 és a két nappal korábbi 381 után. A tartományban a halottak száma 7960-ra emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké több mint 46 ezerre.

Új koronavírussal fertőzött beteget visznek repülőgéphez az észak-olaszországi Bergamo Orio al Serio repülőterén 2020. április 2-án. Bergamo a vírussal egyik leginkább sújtott város Lombardiában, a járvány olaszországi gócpontjában, ahonnan eddig harmincnégy fertőzöttet szállítottak kezelésre repülőgéppel NémetországbaForrás: MTI/EPA/ANSA/Fabrizio Cattina

A lombardiai Milánóban lezárták a központi krematóriumot az újabb holttestek fogadása előtt. 

 A tartományból már nemcsak a szomszédos régiókba, hanem Olaszország távolabbi részeibe is szállítják a halottakat hamvasztásra. 

A járványban eddig meghalt orvosok száma 66-ra emelkedett, a fertőzött egészségügyi dolgozóké túllépte a tízezret. 

Milánói polgármestere szerint még nagyon sokáig zárlat alatt lesz a város

Giuseppe Sala kijelentette, hozzá kell szokni, hogy angol kifejezéssel "stop&go" lesz mindennapi életük. 
Ez azt jelenti, hogy amint lehetséges, fokozatosan enyhítenek majd az óvintézkedéseken, de rögtön ismét szigorítják őket, ha a járványgörbe újra felfelé ível. Így fogunk élni, amíg nem találunk vakcinát a vírusra  - mondta az 1,3 millió lakosú észak-olaszországi város első embere, aki hozzátette: nem tudja, milyen szempontok szerint engedik majd ismét ki az utcára a lakosokat. Mérlegelni kell, hogy az idősebbek esetében, ami akár hatvan év felettieket is jelenthet, mikor oldják fel a kijárási korlátozást.

Az új koronavírussal fertőzött betegek kezeléséhez szükséges lélegeztetőberendezés orvosi oxigénpalackjait töltik a Milánó közelében fekvő Cinisello Balsamóban 2020. március 31-énForrás: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Sala emlékeztetett, hogy Olaszországban a diagnosztizált fertőzöttek hetven százaléka férfi, így nem zárta ki, hogy a női dolgozókat előbb alkalmazhatnák a hivatalokban. Megjegyezte azt is, hogy Milánóba is későn, és a szükségesnél kevesebb szájmaszk érkezett, amelyekből eddig csak az egészségügyi dolgozók, rendfenntartók, köztisztasági dolgozók, taxisok kaptak.

Egészségügyi szakember az egyik milánói kórházbanForrás: AFP/Paolo Miranda

Nekik sem jutott elegendő, de a lakosoknak egyáltalán nem tudtunk szájmaszkot adni, e nélkül pedig nem tudnak kimenni az utcára  - mondta Milánó polgármestere, aki hozzátette, hogy a mintegy 10 ezer diagnosztizált beteget regisztráló Milánót sikerült megvédeni a Lombardia tartomány többi részén pusztító erővel fertőző járványtól. A polgármester elismerte, hogy az első napokban ő sem ismerte fel a helyzet veszélyességét, ezért buzdította a milánóiakat, hogy ne zárkózzanak be, hanem sétálással vegyék birtokukba a várost. Giuseppe Sala úgy vélte, az egy hónapja tartó kijárási korlátozás "felemésztette" a korábban örökmozgó Milánót. Naponta több száz segítségkérő üzenetet kap a munka nélkül maradt, elkeseredett emberektől. Sala kijelentette azt is, hogy 

az egészségügyi járványt gazdasági járvány követi máris Olaszország eddigi egyik leggazdagabb városában. 
Emlékeztetett arra is, hogy a milánói önkormányzati tulajdonban levő városi tömegközlekedés forgalma 90 százalékkal esett vissza, ami ugyanekkora bevételkiesést is jelent. Az elsők között bezárt Scala operaház hetente egymillió eurót veszít, a milánói ingatlanpiac máris összeomlott, amiként a járvány előtt intenzív vásárszervezési tevékenység is. 
A legnagyobb kár azonban a kis- és közepes vállalkozásokat érte, amelyek többsége talán újra sem fog indulni - jegyezte meg Giuseppe Sala.