Angela Merkel először hagyta el otthonát, miután március 22-én házi karanténba vonult. Péntektől ismét hivatalában dolgozik.

Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy Angela Merkel valamennyi koronavírustesztje negatív, szervezetében nem mutatták ki a kórokozót. Így ismét a berlini kancellári hivatalban folytatja munkáját, amelyet otthoni tartózkodása alatt sem szakított meg.

Angela Merkel azért vonult házi karanténba, mert kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől március 20-án védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

A kormányfő a házi karantén alatt számos telefon-, illetve videókonferencián vett részt, és ez továbbra is így lesz - mondta szóvivője, kiemelve, hogy a kancellári hivatalban is szigorúan betartják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló szabályokat, a munkatársak legalább másfél méter távolságot tartanak egymástól.  Így például a kabinet üléseit nem az erre a célra kialakított teremben tartják, ahol a kormánytagok az évtizedes szokások szerint szorosan egymás mellett ülnek egy asztal körül, hanem a hivatal konferenciatermében, ahol legalább két helyet üresen hagynak egymás között.

Angela Merkel 2020. március 22-i sajtóértekezleténForrás: MTI/EPA/Clemes Bilan

A kormányszóvivő az emberek egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatainak csökkentésére bevezetett szabályok visszavonásának lehetséges menetrendjéről szóló kérdésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy most a korlátozások betartására kell törekedni.

A világjárvány jelenlegi szakaszában nagyon fontos, hogy mindenki kövesse a szabályokat, a húsvéti ünnepek alatt  is.  A kormány természetesen foglalkozik a járvány további szakaszaiban következő teendőkkel, de most az a legfontosabb üzenet, hogy ki kell tartani  - mondta Steffen Seibert, hozzátéve, hogy a korlátozások legalább április 19-ig országszerte érvényben maradnak.

A berlini kancellári hivatal előtt járőröznek lovas rendőrök 2020. április 3-ánForrás: MTI/EPA/Omer Messinger

Maria Adebahr, a külügyminisztérium szóvivője a járvány miatt világszerte bevezetett közlekedési korlátozások révén külföldön rekedt németek hazaszállítására indított kormányzati műveletről elmondta, hogy  szűk két hét alatt 194 ezer német állampolgárt szállítottak haza  bérelt repülőgépekkel és utazásszervező cégekkel együttműködve, és a járatokra felvettek 3600 nem német európai uniós (EU-) állampolgárt. A műveletet még nem zárták le, mert továbbra is németek ezrei vesztegelnek az EU-n kívül, például Új-Zélandon.