Hét százalékkal nőtt a halálozások száma az Egyesült Államokban

2020.05.01. 07:44

Idén áprilisig csaknem 7 százalékkal nőtt a halálozások száma az Egyesült Államokban, ám nem csupán közvetlenül a koronavírus-járvány miatt - adta hírül csütörtök éjjel az AP amerikai hírügynökség.

A héten közzétett adatok szerint 66 ezerrel többen haltak meg, mint tavaly az év első négy hónapjában, amikor közel egymillióan haltak meg. A növekedésben szerepet játszhat, hogy - halottkémi közlések szerint - gyakoribbá váltak a kábítószer-túladagolások, a háztartási balesetek és az, hogy sokan úgy döntöttek, nem vonulnak kórházba súlyos - ám nem koronavírusos - betegségük miatt, nehogy elkapják a ragályt. Emiatt azután otthonukban érte őket a halál.

Arcmaszkos fiatalemberek New Yorkban, egy brooklyni temetőbenForrás: AFP/Angela Weiss

A kijárási korlátozások okán gyérült az autóforgalom és ebből az következne, hogy kevesebb a közúti baleseti halál. A statisztikák azonban nem igazolják ezt mindenhol, akadnak olyan vidékek, ahol nem csökkent a tragikus végű karambolok száma, mivel a kevesebb autós közül sok jóval gyorsabban hajt, élvezve az utak néptelenségét és a sebességet - írta az AP.