Február vége óta csaknem 1,3 millió állampolgár tért haza Romániába

koronavírus románia
A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-án.
Vágólapra másolva!
Február 23-a után 1 279 000 állampolgár tért haza külföldről Romániába - közölte hétfő esti sajtótájékoztatóján Ludovic Orban miniszterelnök, aki szerint emiatt mintegy 300-350 ezerrel nő az országban a munkanélküliek száma - olvasható a Maszol.ro erdélyi hírportál beszámolójában.
Vágólapra másolva!

A román kormányfő szerint a hazatérők többsége éppen azokból az államokból jött, amelyeket leginkább érintett a koronavírus-fertőzés.

Azaz Olaszországból, Spanyolországból, Németországból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból, és emiatt Románia extrém fertőzésveszélynek volt kitéve.

Ludovic Orban, román miniszterelnök. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Ludovic Orban értékelése szerint a fertőzés azért maradt viszonylag alacsony szinten, mert a kormánynak volt bátorsága, hogy több százezer személyt karanténba vonjon. Bukarestben azzal számolnak, hogy mintegy 300 ezer új munkakereső jelenik meg a piacon, ami akár 6 százalékra növelheti a munkanélküliségi rátát.

- tette hozzá Ludovic Orban.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-án Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában egyébként újabb kilenc koronavírus-fertőzés okozta halálesetet jelentett be kedden a bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), és ezzel

827-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma.

A csaknem 20 milliós országban eddig 13 512-en fertőződtek meg a COVID-19 vírussal, közülük viszont 5269-en már kigyógyultak a betegségből.