Február 23-a után 1 279 000 állampolgár tért haza külföldről Romániába - közölte hétfő esti sajtótájékoztatóján Ludovic Orban miniszterelnök, aki szerint emiatt mintegy 300-350 ezerrel nő az országban a munkanélküliek száma - olvasható a Maszol.ro erdélyi hírportál beszámolójában.

A román kormányfő szerint a hazatérők többsége éppen azokból az államokból jött, amelyeket leginkább érintett a koronavírus-fertőzés. Azaz Olaszországból, Spanyolországból, Németországból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból, és emiatt Románia extrém fertőzésveszélynek volt kitéve. 

Ludovic Orban, román miniszterelnök.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Ludovic Orban értékelése szerint a fertőzés azért maradt viszonylag alacsony szinten, mert a kormánynak volt bátorsága, hogy több százezer személyt karanténba vonjon. Bukarestben azzal számolnak, hogy mintegy 300 ezer új munkakereső jelenik meg a piacon, ami akár 6 százalékra növelheti a munkanélküliségi rátát.

Éppen ezért indítottuk el ezeket a gazdasági intézkedéseket, mert a polgárok számára az a legjobb védelem, ha van munkahelyük- tette hozzá Ludovic Orban.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-ánForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában egyébként újabb kilenc koronavírus-fertőzés okozta halálesetet jelentett be kedden a bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), és ezzel

827-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma. 

A csaknem 20 milliós országban eddig 13 512-en fertőződtek meg a COVID-19 vírussal, közülük viszont 5269-en már kigyógyultak a betegségből.