Románia júniustól megnyitja a határokat

koronavírus románia
Védőmaszkot viselő idős pár egy bukaresti piacon. 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején.
Vágólapra másolva!
Románia június elsejétől megnyitja határait a nemzetközi közúti és vasúti forgalom előtt, engedélyezi a kerthelyiségek működését, valamint a szabadtéri előadások megtartását - jelentette be Klaus Iohannis államfő csütörtökön Bukarestben.
Vágólapra másolva!

Az államfő hozzátette, hogy az enyhítés pontos járványügyi feltételeit kormányhatározatban pontosítják.

Védőmaszkot viselő idős pár egy bukaresti piacon Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Iohannis szerint továbbra is fokozott óvatosságra van szükség, hiszen

Június elsejétől ezért úgy engedélyezik a kertvendéglők, valamint a vendéglátóhelyek szabadban kialakított fogyasztóterének megnyitását a vendégforgalom előtt, ha legalább kétméteres távolságot biztosítanak az asztalok között, és egy asztalhoz nem ültetnek négynél több vendéget.

Hasonló távolságtartási előírások lesznek érvényesek a strandokon is, a szabadtéri előadásokon pedig egyelőre legfeljebb ötszáz néző vehet részt szigorú távolságtartási előírások mellett.

Megtartják az érettségit

Június elsejétől a településeken kívül is feloldják a kijárási korlátozást, tehát nem kell már előre megírt nyilatkozatban megindokolni a település elhagyását. Szintén június elsejétől

nézők jelenléte nélkül újraindulhatnak a sportmérkőzések, versenyek és bajnokságok

Romániában a - közvetlen testkontaktust feltételező - küzdősportok kivételével.

Az érettségit és a nyolcadikosok vizsgáját a korábban meghirdetett időpontokban, szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett rendezik meg. Azoknak a végzősöknek, akik egészségi állapotuk vagy a karanténintézkedések miatt ezeken nem vehetnek részt, később újabb vizsgaidőszakot szerveznek - magyarázta az államfő.

Romániában május 15-én kezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú óvintézkedéseket, amikor a rendkívüli állapotot veszélyhelyzet váltotta fel. Az egészségügyi hatóságok szerint az első "szabad hétvége" és a kijárási korlátozások enyhítése nyomán megtorpant ugyan az újabb fertőzések csökkenése, de

nem kezdett tartósan növekedni az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

75 ezren vannak otthoni karanténban

Csütörtökön másfél hónapja először csökkent ötezer alá a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma.

A betegség megjelenése óta 18 791 embernél mutatták ki a koronavírust,

közülük 1229-en életüket vesztették, 12 629-en meggyógyultak.

A rendkívüli állapot feloldása óta a külföldön élő román állampolgárok újabb hulláma indult haza, a külföldről érkezőket ugyanis most már nem hatósági karanténba, hanem otthoni elkülönítésbe küldik. Az eltelt két hétben több mint 75 ezerrel nőtt azok száma, akik lakhelyükön várják a betegség lappangási idejének leteltét.