Napokon keresztül romlott, de most javult a járványhelyzet Olaszországban

2020.07.11. 20:07

Hét koronavírussal fertőzött beteg halt meg egy nap alatt Olaszországban, utoljára a járványterjedés kezdetekor volt ilyen alacsony a halálesetek száma.

Húsz olasz tartományból tizennégyben nincsen már Covid-19 beteg az intenzív osztályokon az egészségügyi minisztérium szombati adatai szerint.
Előző napon 12 halálesetről tájékoztatott a tárca. Utoljára július 6-án volt tíznél kisebb a halottak száma - akkor nyolcan haltak meg -, ezt megelőzően pedig a járvány majdnem öt hónappal ezelőtti kezdetekor. A mostani hét haláleset közül négy Lombardia tartományban történt.
A halottak száma elérte a 34 945-öt a járvány kezdete óta.

Egy nap alatt 188 fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi 276 után, ebből 67-et Lombardiában. Az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 13 ezer, közülük már csak 826-an vannak kórházban, hatvanhét beteget kezelnek intenzív osztályon. Számuk kettővel emelkedett az utóbbi huszonnégy óra alatt. Tizennégy tartományban azonban megüresedtek a Covid-19 betegeknek fenntartott intenzív helyek. Molise tartományban tizenöt nap óta nem történt újabb megbetegedés, Szicíliában egy embernél diagnosztizáltak a vírust.

Napfürdőzők egy nápolyi strandon 2020. június 6-án, a tengerparti fürdés és napozás engedélyezésének első napján.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Cesare Abbate

Ezzel egy időben a lombardiai Cremona városában található járványkórház egyik ápolója közösségi oldalán figyelmeztetett, hogy súlyos esetek jelentek meg ismét az osztályán.A gyógyultak száma 194 ezer felett van, a gyógyultakat és halottakat is számolva a fertőzöttek száma elérte a 242 827-et.

Az Emilia Romagna tartománybeli Parma labdarúgócsapatának tagjait és a klub személyzetét elkülönítették, miután a klub egyik alkalmazottjának vírustesztje pozitívnak bizonyult. A legnagyobb olasz repülőtér, a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren erősödött a forgalom: egy hónappal ezelőtt alig tíz járat érkezett, most július második szombatján már kétszáz gép érkezett és indult el, a tavaly ilyenkor mért több mint ezerhez képest.

Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a kormány év végéig meghosszabbítja a járvány miatti veszélyhelyzetet. A szenátus ellenzéki elnöke szombaton parlamenti szavazást sürgetett a kérdésről akár már a keddi napon. Olasz hírügynökségek szerint a parlament kedden Roberto Speranza egészségügyi minisztert hallgatja meg, és más intézkedések meghosszabbításáról szavaz. A veszélyhelyzet meghosszabbítása a kormány hatáskörébe tartozik.