Lengyel elnökválasztás: Frissített felmérés: Duda kétszázalékos előnnyel nyerhet

DUDA, Andrzej; TRZASKOWSKI, Rafal
Zarzecze, 2020. július 10. Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje beszél támogatóihoz a délkelet-lengyelországi Zarzeczében tartott kampányrendezvényen 2020. július 10-én. Andrzej Duda a szavazatok 43,5 százalékával megnyerte a lengyel elnökválasztás június 28-án tartott első fordulóját. A július 12-i második fordulóban Duda ellenfele Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje lesz. MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz
Vágólapra másolva!
A hétfőn hajnalra pontosított felmérések alapján kétszázalékos előnnyel nyerheti a lengyel elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulóját Andrzej Duda jelenlegi elnök, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

Andrzej Duda a szavazatok 51 százalékát szerezheti meg,

míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester 49 százaléknyi voksra számíthat. A választói részvétel elérhette a 68,9 százalékot - közölte a felmérést végző Ipsos közvélemény-kutató.

A hivatalos eredményeket a lengyel országos választási bizottság legkorábban hétfőn este vagy keddre virradóra közli.

Korábban írtuk:

Az exit poll szerint magas volt a részvétel, a szavazásra jogosultak 68,9%-a ment el voksolni.

Az első előrejelzés adatai közel 500 szavazóhelyiségnél végzett felmérésen alapszik.

"Soká éljen Lengyelország!

Hetvenszázalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen.

Meghatódtam. Köszönöm honfitársaim" - hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen a támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették. A hivatalban lévő elnök a kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált az eredményéhez.

"Mondtuk, hogy szoros lesz, és az is lett. Meggyőződésem azonban, hogy győzni fogunk" - jelentette ki Trzaskowski Varsóban nyilatkozva. Hozzátette, hogy most pontosan meg kell számolni a leadott szavazatokat.

Az Ipsos által készített exit poll hibahatára 2 százalékpont.

Az első hivatalos eredmények a lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint legkorábban hétfőn este, vagy keddre virradóra várhatók.

A június 28-i első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

Megfigyelők számítottak arra, hogy a második fordulóban szoros lesz az eredmény, a két politikus ugyanis kilenc másik jelöltet szorított ki a versenyből, és számíthattak az ő támogatóik szavazatára is.

Frissítés:

Az éjféli exit poll adatok szerint növelte előnyét Andrzej Duda, így most a szavazatok 50,8%-át kaphatja, míg Rafal Trzaskowski 49,2%-ot érhet el.

Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje beszél támogatóihoz a délkelet-lengyelországi Zarzeczében tartott kampányrendezvényen 2020. július 10-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz