Szigorúbban büntetné a szabálysértőket a német gazdasági miniszter

Federal state elections in Schleswig-Holstein elections
The German president of the state chancellery, Peter Altmaier (L), and Armin Laschet, the CDU's top candidate in the state of North Rhine-Westphalia, in coversation in Berlin, Germany, 8 May 2017. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Vágólapra másolva!
Szigorúbban kellene büntetni azokat, akik megsértik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, szándékosan veszélyeztetve ezzel mások egészségét - mondta Peter Altmaier német gazdasági miniszter a dpa német hírügynökségnek adott interjúban.
Vágólapra másolva!

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások betartását illetően a miniszter szerint a németországi lakosság túlnyomó többsége felelős magatartást tanúsít, de, mint mondta, "van egy nagyon kis csoportja az embereknek, amelyik nemtörődöm és olykor felelőtlen". Az ilyen magatartásnak pedig Altmaier szerint a korábbinál hatékonyabban elejét kell venni, szándékosság vagy nagyfokú gondatlanság esetén pénzbüntetést kellene kiszabni.

Peter Altmaier, a német gazdasági miniszter (baloldalt). Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy például csak maszkban lenne szabad buszra vagy vonatra szállni, aki e nélkül utazik, "az nem saját magát, hanem a többi embert veszélyezteti".

Németország 16 tartománya saját hatáskörben dönthet a koronavírus miatti korlátozó intézkedésekről és a szabálysértőkkel szembeni szankciókról.

Pénteken 870, szombaton 955 új Covid-19-megbetegedésről számolt be az illetékes német hivatal a megelőző 24 órából. Szakértők szerint a trend nagyon aggasztó.

Németországban eddig nem egészen 210 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a betegségre visszavezethető okból 9148 ember halt meg.

Egy stuttgarti szervezet ugyanakkor nagyszabású tüntetést szervezett szombaton Berlinbe, tiltakozásul a vírus miatt bevezetett korlátozások ellen.

"A járvány vége - a szabadság napja" címmel meghirdetett eseményen több ezren vettek részt, az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint elsősorban összeesküvéselmélet-hívők és jobboldali populisták. A megmozdulásra szerte Németországból érkeztek résztvevők, többek között neonáci csoportok is.

Jens Spahn, a német egészségügyi miniszter. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

Jens Spahn német egészségügyi miniszter rendelete szerint szombattól ingyenes koronavírustesztet csináltathatnak a külföldi nyaralásból Németországba hazatérők. A vizsgálatot nemcsak az orvosi rendelőkben, hanem például a nagyobb repülőtereken is el fogják tudni végezni.

Közben a német vasút bejelentette, hogy visszaállt a járvány előtti menetrendre a Berlin-München nagysebességű járat. Ez azt jelenti, hogy ismét naponta öt közlekedik a szerelvényből, amely kevesebb mint 4 óra alatt teszi meg a csaknem 600 kilométeres távot a német főváros és a bajor tartományi székhely között. Ez a dpa hírügynökség értékelése szerint újabb jele annak, hogy

egyre többen utaznak Németországban mind szabadidős, mind pedig üzleti célból,

még akkor is, ha az elmúlt időszakban megnőtt az aggodalom a koronavírus-járvány esetleges második hulláma miatt.