Továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hányan haltak meg a keddi bejrúti robbanás következtében, a mentőegységek továbbra is sok eltűnt ember után kutatnak. A több mint 5000 sérült közül 120 ember állapota vállságos. Továbbra sem lehet tudni, hogy mitől gyulladt ki, majd robbant fel az a raktár amiben illegálisan tároltak 2750 tonna ammónium-nitrátot. Jelenleg három szinten folyik a nyomozás az ügyben.

A keddi robbanásban több mint 150 ember halt meg, a sérültek száma meghaladja az ötezret, közülük 120-nak az állapota még mindig kritikus. A mentők továbbra is tucatnyi embert keresnek a romok alatt. A sérültek mellett mintegy 300 ezer ember vált hajléktalanná a robbanás következtében.

A libanoni polgári védelem tagjai kutatnak áldozatok után a romok között 2020. augusztus 7-én.Forrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Michel Aun libanoni elnök sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még mindig nem lehet tudni a robbanás pontos okát, de nem zárható ki, hogy külső beavatkozás történt. Jelenleg három szinten zajlik a nyomozás. Először is vizsgálják, hogyan került a raktárba a robbanóanyag, és milyen körülmények között tárolták, másodszor hanyagság és baleset jelei után kutatnak, harmadszor pedig azt is vizsgálják, történt-e külső beavatkozás.

Bejrút kikötői negyede 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után.Forrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Az üggyel kapcsolatban eddig 16 embert vettek őrizetbe. Az érintettek között olyan munkások is vannak, akik annak a 12-es számú raktárnak az építéséért, illetve karbantartásáért feleltek, amelyben a 2750 tonna ammónium-nitrát berobbant. 

Az ammónium-nitrát fehér színű, szagtalan só. A nitrogént tartalmazza kétféle formában, ammónium (NH4) és nitrát (NO3) formájában. A képlete NH4NO3. Pellet formájában gyártják, és alapvetően műtrágyaként hasznosítják, de gázolajjal összekeverve robbanószer is előállítható belőle.

Az illetékes szerint a katasztrófa helyszíne lezárva marad a vizsgálatok befejezéséig.

Az elnök ellenzi, hogy nemzetközi nyomozás induljon a robbanás miatt. 

Az Egyesült Államok 15 millió dollár értékű élelmiszer és gyógyszer szállítmányt küld Libanonnak. Ez körülbelül 3 hónapra mint egy 50.000 ember számára nyújthat segítséget.

Az Egyesült Államok mellett többek között Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Csehország, Izrael és Irán is felajánlotta segítségét.

Magyarország elsők között küldött 1 millió euró segítséget. Illetve ma elindult a debreceni különleges orvos- és mentőcsoport is, akik kötszereket, gyógyszereket, lélegeztetőgépet, orvosdiagnosztikai berendezéseket és egyéb gyógyászati segédeszközöket is magukkal vittek.

A bejrúti emberek közben elkezdték rendbe tenni a várost

Sok helyen az emberek nem várnak a segítségre, hanem lapátot, seprűt ragadtak, és elkezdék rendebe tenni a lépcsőházakat, az utcákat. 

A sokk után megjelent a harag múlt éjjel a városban 

Az utcákra vonuló emberek szerint a keddi robbanás a kormány alkalmatlanságának bizonyítéka. A tüntetők a parlament közelében az utcán csaptak össze a rendőrökkel. Kövekkel dobálták őket, üzleteket rongáltak meg. A rendőrök könnygázt is bevetettek oszlatás közben.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amin a koronavírus-járvány az utóbbi időben csak rontott. Az ország márciusban ment csődbe. A kormány bejelentette, hogy nem tudja fizetni az adósságát, miután az IMF-hitel feltételeként benyújtott 17 pontos megszorító csomag ellen tavaly év végén  tömegtüntetések törtek ki, és ebbe Szaad Hariri miniszterelnök belebukott.

Bejrútot a keddi robbanás után katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.