Szíriai határsértőket a szerb határ térségében segítő külföldi embercsempészek előállításáról számolt be csütörtökön a román határrendészet

A hatóságok a Temes megyei Zsombolya (Jimbolia) térségében igazoltattak egy Romániában menedékkérelme elbírálására váró szíriai, illetve egy iraki és egy jordániai állampolgárt, akik ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Romániában. A három férfi egy kisbusszal és egy személyautóval várakozott az országúton.

Illusztráció: Románián keresztül Nyugat-Európába, Franciaországba érkezett migránsokForrás: YouTube

Nem sokkal később 14 iratok nélküli szíriai bevándorlót is találtak a növényzetben megbújva a közeli mezőgazdasági területen. A hatóságok gyanúja szerint a három férfi a Szerbiából átszökött határsértőket akarta Nyugat-Európába juttatni.

A migránsok ellen tiltott határátlépés, három segítőjük ellen embercsempészésért indult büntető eljárás.

Az osztrák rendőrök szlovák embercsempészeket fogtak el, akik Magyarországról szállítottak migránsokat

Az osztrák nyomozók eljárást indítottak három szlovákiai férfi ellen, akik a gyanú szerint legalább 50 menekültet csempésztek be az országba - számolt be a Paraméter.sk felvidéki hírportál.

A 38, 40 és 47 éves férfi a Bécshez közeli Korneuburgban került előzetes letartóztatásba. A helyi rendőrség további embercsempészek után is nyomoz.

A három férfi ezer eurót kért személyenként, így legalább 50 ezer euróra tettek szert.

Két gyanúsítottat június 23-án vettek őrizetbe Csehországban, a harmadikat pedig július 2-án a szlovákiai Szenicén. Az ő elfogásáról a szlovák rendőrség a közösségi oldalán számolt be.

A férfi, akit múlt héten pénteken adtak át Ausztriának, bevallotta, hogy már  2019-ben is csempészett embereket.

Az osztrák rendőrség csütörtöki jelentése szerint bizonyított, hogy a gyanúsítottak idén január 30. és február 19. között 25 afgán menekültet csempésztek be Ausztriába. A csoportokat három járművel szállították el a magyar-szerb határtól Szlovákián át az ausztriai Dobermannsdorfba.

A nyomozás során kiderült, hogy a 38 és 40 éves férfit március 9-én elkapták Magyarországon, ahol tíz afgán személy csempészéséért korábban kétéves feltételes szabadságvesztésre ítélték őket.