A középnyugati Minnesota államban kampányolva hétfőn este Donald Trump amerikai elnök a radikális baloldal bábjának nevezte Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét.

Az elnök a demokraták hétfőn Wisconsinban megkezdődött négynapos elnökjelölt-állító konvencióján élcelődve kijelentette, hogy semmi izgató nincs benne.

Hangsúlyozta azonban, hogy a november 3-i elnökválasztás "országunk történetének legfontosabb választása lesz", mert szerinte a várható demokrata párti elnökjelölt, az általa rendszeresen Álmatag Joe-nak nevezett Joe Biden és a demokraták "meg akarják szüntetni az amerikai életformát", és helyette "kellemetlen szocialista országgá akarják átalakítani" az Egyesült Államokat.

Donald Trump szerint a november 3-i elnökválasztás az ország történetének legfontosabb választása lesz.Forrás: AFP/Saul Loeb

Joe Bidenről azt mondta, „azon baloldali szélsőségesek bábja, akik megpróbálják eltörölni az országhatárainkat, felszámolni a rendőrségünket, ideológiailag formálni gyerekeinket, megalázni hőseinket és elszívni az energiánkat". Biden győzelme esetén "az amerikai szabadságot a baloldali fasizmus váltaná fel" - jelentette ki.

"Fasiszták, ezek fasiszták" - mondta, azért hozzátette, hogy "nem mindenki, de néhányan". Hangsúlyozta, hogy a republikánusoknak meg kell nyerniük ezt a választást. Ebből a szempontból döntő fontosságúnak nevezte a következő heteket.

Újabb munkahelyeket ígért, és azt, hogy adókedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek visszatelepítik munkahelyeiket Kínából az Egyesült Államokba. Azok a cégek nem juthatnak majd szövetségi megrendelésekhez, amelyek kiszervezik a kulcsfontosságú ágazatok munkahelyeit külföldre - jelentette ki.

Mankatóba tartva Trump megállt Minneapolisban is. Ebben a nagyvárosban halt meg rendőri intézkedés közben a 46 éves afroamerikai George Floyd, akinek a halála nyomán a rendőri erőszak ellen fellépő, erőszakba torkolló tüntetéssorozat kezdődött szerte az Egyesült Államokban.
Minneapolisban az elnök azokkal a boltosokkal találkozott, akiknek az üzleteit a tüntetések során szétverték.

"Azért vagyok itt, hogy segítsek. Vissza fogjuk állítani a rendet és a törvényességet" - mondta a repülőtér betonján megtartott rövid rendezvényen.

Az amerikai elnök kedden Iowába látogat, ezt követően Arizonában, csütörtökön pedig - azon a napon, amikor Biden elfogadja az elnökjelöltséget - Pennsylvaniában kampányol majd, abban az államban, amelyben Biden született.

Trump hétfőn a Twitteren ismét közzétett egy hangfelvételt, amelyen Joe Biden és Petro Porosenko korábbi ukrán elnök egyik beszélgetése hallható 2016 februárjából. Biden akkor az Obama-kormány alelnöke volt, és arra próbálta meg rábeszélni az ukrán elnököt, hogy menessze a főügyészt, aki vizsgálni kezdte a Burisma nevű állami gázcég vélhető korrupciós ügyeit. Biden kisebbik fia, Hunter Biden ekkor a Burisma igazgatótanácsának tagja volt, havi több tízezer dolláros javadalmazásért.