Katasztrofális az elutasított illegális migránsok visszatoloncolásának mérlege

olaszország, palermo, illegális migráció
Palermo, 2020. szeptember 1. A Sea-Watch német civil szervezet által közreadott videofelvételről készült képen az általuk üzemeltetett Sea Watch-4 nevű hajón a tengerből kimentett illegális bevándorlók a szicíliai Palermóba indulnak 2020. szeptember 1-jén. Az olasz hatóságok engedélyt adtak a hajónak, hogy kikössön Palermóban, de a hajón utazó 353 migránsnak partra szállás előtt két hetet kell eltöltenie egy karanténhajón. MTI/EPA/ANSA / Ufficio Stampa Sea Watch
Vágólapra másolva!
Hiába a rengeteg program, akcióterv és eurómilliók, a kiutasított bevándorlók több mint kétharmada az unióban marad. Az EU kudarcos migrációs politikájáról Harald Vilimsky osztrák EP-képviselő nyilatkozott a Magyar Hírlapnak. 
Vágólapra másolva!

Katasztrofálisnak nevezte az elutasított illegális migránsok visszatoloncolásának mérlegét minapi közleményében Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti delegációvezetője. Az uniós statisztikai ügynökség, az Eurostat adataira hivatkozva rámutatott, 2019-ben 650 ezer unión kívüli országból származó személy tartózkodott illegálisan az EU-ban, 514 ezret kiutasítottak, de csak 162 ezren hagyták el ténylegesen az uniót - írja a Magyar Hírlap.

Tengerből kimentett illegális bevándorlók a szicíliai Palermóba indulnak 2020. szeptember 1-jén. A migránsok kitoloncolása kudarc, miközben folyamatosan érkeznek az Európai Unió területére. Forrás: MTI/EPA/ANSA / Ufficio Stampa Sea Watch/-

Rengeteg program, akcióterv és eurómilliók, komoly eredmény nélkül

A jelenségre az Európai Számvevőszék is felfigyelt, és bejelentette, hogy megvizsgálja a kiutasítási rendszer hatékonytalanságának pénzügyi vonzatait.

Az uniós hatóság szerint 59 uniós program mintegy 641 millió eurós kerettel foglalkozik az elutasított migránsok hazautaztatásával.

Az osztrák képviselő emlékeztetett, az Európai Bizottság egy sor akciótervet készített a visszatoloncolások felpörgetésére, de láthatóan ezek nem működtek túl jól, hiszen 2019-ben a sikeres visszatoloncolások száma tízéves mélypontra jutott. A kiutasított illegális migránsok kétharmada az EU-ban marad, ez pedig az unió migrációs politikájának teljes kudarcát bizonyítja, meghívót jelent azoknak, akik visszaélnek a menedékjog intézményével.

– hangsúlyozta Harald Vilimsky a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában. Ellenkező esetben – mutatott rá – nehéz visszatelepíteni a migránsokat, ráadásul az eddig ismertek alapján

a készülő uniós migrációs csomag sem arra koncentrál, hogy az EU megállítsa a bevándorlókat a külső határokon, hanem arra, hogyan ossza szét őket a tagállamok között.

Vilimsky szerint ez rossz megközelítés, az EU-nak, valamint a tagállamoknak inkább több hazatelepítési megállapodást kellene kötniük, és érvényesíteniük a meglévőeket. Ehhez az kell, hogy szélesebb politikai megközelítést alkalmazva a kereskedelmi megállapodásokat, fejlesztési és más támogatásokat is belevegyék a tárgyalásokba – mindnél arra kell alapozni, hogy megállapodjanak a hazatelepítésekről.

Harald Vilimsky osztrák EP-képviselő Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

Vilimsky szerint legfőbb ideje véget vetni 2015 végzetes befogadási politikájának,

ehelyett az EU a migránsok elosztásával foglalkozik, tovább csorbítva a nemzetállamok szuverenitását.

Kiemelte, hatékony határvédelemre és hazatelepítési rendszerre van szükség - írja a lap.