A kirgiz parlament kinevezte miniszterelnöknek Szadir Zsaparov ellenzéki vezetőt szombaton, véget vetve ezzel az október 4-i választások óta uralkodó belpolitikai zűrzavarnak a közép-ázsiai országban.

A volt szovjet tagköztársaságban múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba.

Végül az eredményeket érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket.

Szadir Zsaparov kirgiz ellenzéki vezető, miniszterelnök-jelölt beszél a parlament rendkívüli ülésén Biskekben október 10-énForrás: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Ezt követően tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és több vidéki nagyvárosban. A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsebesült és egy meghalt.

A volt elnököt őrizetbe vették

Korábban az Inferfax orosz hírügynökség azt közölte, hogy

a kirgiz biztonsági erők őrizetbe vették szombaton Almazbek Atambajev volt elnököt.

Atambajevet néhány napja szabadították ki a börtönből ellenzéki tüntetők. Péntek este rálőttek az autójára egyik tanácsadójának közlése szerint. A merényletkísérletet a biskeki Ala Too téren követték el, ahol nap közben összecsaptak a Szadir Zsaparov és a volt elnök mellett tüntetők, és lövések is eldördültek. A tanácsadó akkor azt állította, hogy a titkosszolgálatok merényletre készülnek Atambajev ellen.