Minden, amit Joe Biden és fia korrupciós ügyeiről tudhatunk

FILE - In this Jan. 30, 2010, file photo, Vice President Joe Biden, left, with his son Hunter, right, at the Duke Georgetown NCAA college basketball game in Washington. Since the early days of the United States, leading politicians have had to contend with awkward problems posed by their family members. Joe Biden is the latest prominent politician to navigate this tricky terrain. (AP Photo/Nick Wass, File)
Vágólapra másolva!
Nyomoz az FBI pénzmosás gyanújával azon levelezések alapján, amelyek Hunter Biden laptopjáról szivárogtak ki. Joe Biden demokrata elnökjelölt kampánystábja továbbra is a republikánus Rudy Giuliani és az oroszok közötti összejátszásra hivatkozik, annak ellenére, hogy ezt a titkosszolgálat, a DNI vezetője egyértelműen cáfolta. Közben az ukrajnai, oroszországi és kínai szál mellett egy román ügy is körvonalazódik, amelyben szintén érintett lehet Biden fia. Ezek összességében jelentősen ronthatják Joe Biden megválasztási esélyeit. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, a Fox News által megszerzett dokumentumok alapján az FBI pénzmosás gyanújával nyomozást indított a Hunter Biden laptopján talált dokumentumok ügyében. Az ügyben a nyomozás 2019 decemberében indulhatott meg, de ez az értesülés csak szerdán szivárgott ki. A dokumentumok „Case ID" jelzés alatt futnak, az iktatószámuk pedig: 272D-BA-3065729. Ebből a „272D" egyértelműen a pénzmosás gyanúját vizsgáló szekcióra utal. A „BA" jelzés arra enged következtetni, hogy a nyomozást Baltimore városában (Maryland állam) indították meg.

Hunter Biden, Joe Biden és az időközben meghalt Beau Biden Forrás: AFP/Getty Images/David Mcnew

Az FBI jelentése szerint

a laptopon talált bizonyítékok alapján bűncselekmény történhetett.

Az egyik kormánytisztviselő elmondta, hogy az FBI nem indíthat nyomozást, ha nincsenek bizonyítékok, így valószínűleg elegendő anyag áll rendelkezésre, mely szerint bűncselekmény történt.

Andrew Bates, Joe Biden kampányfőnöke a Foxnak megerősítette, hogy

Azt azonban nem árulta el, hogy erről pontosan mikor értesültek. Ez alapján úgy tűnik, hogy megpróbálták eltussolni az ügyet, ameddig csak lehetett.

Biden kampányfőnöke a téma kapcsán ismét előhozta az orosz szálat, azt állítva, hogy Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, Donald Trump elnök személyes ügyvédje összejátszott az oroszokkal, és így jutott az e-mailek birtokába, amelyeket aztán átadott a NY Post újságíróinak. Andrew Bates szerdán úgy beszélt orosz dezinformációs kampányról, hogy John Ratcliffe az amerikai hírszerző szervezeteket tömörítő, Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) csúcsigazgatója hétfőn azt nyilatkozta,

John Ratcliffe Forrás: AFP/2020 Getty Images/Andrew Harnik

John Ratcliffe álláspontja szerint egyszerűen nem igaz, hogy a Hunter Biden laptopján található anyagok az orosz titkosszolgálat vagy bármely más orosz szervek beavatkozása nyomán kerültek volna nyilvánosságra.

Szintén beszámoltunk róla, hogy a Fox hétfő este megszerezte azokat a dokumentumokat, amelyek

BIZONYÍTJÁK, HOGY 2019 ÁPRILISÁBAN HUNTER BIDEN HAGYTA A DELAWARE ÁLLAMBELI WILMINGTONBAN TALÁLHATÓ LAPTOPSZERVIZBEN A MACBOOK PRO TÍPUSÚ HÁROM SZÁMÍTÓGÉPÉT,

amelyek közül egyiknek a merevlemezét lemásolta a hely tulajdonosa, John Paul Mac Isaac.

A történekről John Paul Mac Isaac tavaly szeptemberben értesítette az FBI-t, akiknek később átadta a bizonyítékot.

Olyan papírok birtokába is került a Fox, amelyek arra engedhetnek következtetni, hogy az FBI-tól, illetve egy bíróságtól is szivárogtak ki e-mailek. Egyikük azt tartalmazza, hogy az FBI nyilvántartásba vette a megjavított laptopot és annak a merevlemezét. Egy további dokumentum beidézi kihallgatásra John Paul Mac Isaac-ot Delaware állam kerületi bíróságára, 2019. december 9-re.

A dokumentumokon megtalálható az FBI egyik különleges ügynökének, Joshua Wilsonnak az aláírása. A Foxnak szerdán

megerősítette az FBI két alkalmazottja, illetve több kormányzati tisztviselő is a dokumentumok hitelességét, valamint azt, hogy Joshua Wilson írta alá azokat.

Ezzel kapcsolatosan Wilsont is kérdezte a Fox, de ő eddig nem reagált a megkeresésre.

Rudy Giuliani értesíthette Hunter e-mailjeiről a New York Postot

Eddigi feltételezések alapján az FBI-on és/vagy a laptopszerviz tulajdonosán keresztül kerülhettek Hunter e-mailjei a New York Post újságíróihoz. Ezt természetesen most sem lehet kizárni, azonban a NY Post arról írt szerdán, hogy

Rudy Giuliani juttatta el a szerkesztőségükbe a leveleket.

Rudy Giuliani Forrás: AFP/dpa Picture-Alliance/John Taggart

Szintén új információ, hogy a napokban Giuliani átadta Hunter merevlemezének a másolatát a delaware-i New Castle megye rendőrségének. New Castle megye központja pedig Wilmington, ahol a Biden család bejelentett lakhelye található, és ennek a városnak az egyik szervizébe vitte be Hunter Biden a laptopjait.

Ezzel kapcsolatosan nyilatkozott a Fox Newsnak, Richard Sauber ügyvéd, Joe Biden kampánystábjának a jogi képviselője. Ő is az unalomig ismert orosz beavatkozással próbálta megmagyarázni a történteket, úgy állítva be Giulianit, mintha egy Moszkva által irányított báb lenne.

Richard Sauber az DNI csúcsigazgatójának az egyértelmű cáfolatáról persze egyáltalán nem beszélt.

Időközben írt a Szenátus belbiztonsági és kormányzati ügyekért felelős bizottsági elnökének, Ron Johnson republikánus szenátornak az FBI. A lényeg: jelenleg tart a nyomozás a Hunter Biden laptopján talált e-mailek ügyében, így semmit sem kívánnak hozzáfűzni a DNI csúcsigazgatójának a nyilatkozatához, amúgy sem szoktak folyamatban lévő eljárásokat kommentálni.

Oroszország és Irán valójában Joe Biden oldalán avatkozik be a választásokba

A demokrata vádaskodások azzal kapcsolatosan, hogy az oroszok beavatkoznak az amerikai elnökválasztásba Donald Trump oldalán, már csak azért sem állják meg a helyüket, mert John Ratcliffe, a hírszerzés vezetője szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Oroszország és Irán ténylegesen megpróbált beavatkozni a választásokba, de nem úgy, ahogy Bidenék tálalják, hanem épp ellenkezőleg:

Moszkva és Teherán célja Trump lejáratása.

A sajtótájékoztatón jelen volt Christopher Wray, az FBI igazgatója is.

Bár a DNI csúcsvezetője nem mondta ki, de ebből az is következik, hogy

az oroszok és az irániak Bident akarják helyzetbe hozni, mivel úgy gondolják, hogy ő kevésbé védené az amerikai érdekeket,

ezt a verziót alátámasztja fiának az üzletelése a volt moszkvai főpolgármester özvegyével. Ezeket az állításokat alátámasztják Joe Biden feltűnően Teherán-barát nyilatkozatai, amelyek visszanyúlnak az Obama-Biden kormány által kötött 2015-ös atomalkuhoz. Az Amerika és különösen Izrael számára rendkívül hátrányos, az Egyesült Államok érdekeit a térségben veszélyeztető, illetve a zsidó állam biztonságát háttérbe helyező alkut egyébként Trump elnök mondta fel 2017-ben. A felmondást Biden és a többi vezető demokrata politikus már számtalan alkalommal elítélte.

Ratcliffe közlése alapján

Ilyen tartalmú e-maileket küldtek a szavazóknak, elsősorban olyan demokratáknak, akik az úgynevezett „billegő államokban" élnek. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) idézett egy neve elhallgatását kérő hírszerzési szakembert, aki szerint

Christopher Wray, az FBI igazgatója annyi érdemlegeset mondott, hogy az Egyesült Államok válaszolni fog az orosz és iráni választásokba való beavatkozási kísérletekre, de arra nem tért ki, hogy pontosan milyen módon. Ugyanakkor megnyugtatott mindenkit, hogy a választási rendszer még mindig biztonságos, magyarán:

a Moszkva és a Teherán által felbérelt hackerek a választás informatikai rendszerébe nem tudnak behatolni, csupán a kampányt igyekeznek befolyásolni.

A Newsmax beszámolója alapján a szerdán Észak-Karolinában kampányoló Trump is reagált a DNI és az FBI vezetőinek a sajtótájékoztatójára. Bár nem említette külön a sajtótájékoztatót, de arról beszélt, hogy

Donald Trump és támogatói egy kampányeseményen az Észak-Karolina állambeli Gastonia repülőterén, 2020. október 21-én Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Az amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy amennyiben ismét megválasztják, akkor köt Iránnal egy új atomalkut, de olyat,

ami Amerika számára is előnyös, utalva arra, hogy az Obama-Biden féle alku nem volt ilyen.

Trump továbbá kijelentette, hogy

Kína is azt szeretné, ha nem őt választanák újra, hanem a Peking érdekeit követő Bident.

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat az információkat, amelyeket Hunter Biden eddig nyilvánosságra került e-mailjeiből, illetve ezekkel kapcsolatosan tudni lehet.

Az ukrán ügy

Az ukrajnai ügyek tekintetében a nyilvánosságra került e-mailekből az derül ki, hogy Hunter Biden már egy évvel azelőtt bemutatta apját - aki akkor a demokrata Barack Obama alelnöke volt - a Burisma ukrán energetikai nagyvállalat legfőbb vezetőinek, hogy Joe Biden pozíciójával visszaélve nyomást gyakorolt volna Petro Porosenko akkori ukrán elnökre annak érdekében, hogy

RÚGJA KI A BURISMA KORRUPCIÓGYANÚS ÜGYEIT VIZSGÁLÓ FŐÜGYÉSZT, VIKTOR SOKINT, MIVEL A KORRUPCIÓBAN ÉRINTETT LEHETETT HUNTER IS, AKINEK AZ EBBEN JÁTSZOTT SZEREPÉT KÜLÖN VIZSGÁLTÁK.

Biden 1 milliárd dollár amerikai kormányzati támogatás megvonásával zsarolta Porosenkót, aki végül engedett és kirúgta Sokint.

Joe Biden és Petro Porosenko Forrás: Corbis via Getty Images/Holovin Vitaliy/Vitaliy Holovin - Corbis

Egy 2015 áprilisában keltezett elektronikus levélből pedig kiderült, hogy Vadim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanácsának egyik tanácsadója megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta őt az apjának.

Egy esztendővel korábban ugyanez

AZ UKRÁN TANÁCSADÓ LEVÉLBEN FELVETETTE HUNTER BIDENNEK, HOGY „MIKÉNT TUDNÁ LATBA VETNI A BEFOLYÁSÁT AZ UKRÁN VÁLLALAT ÉRDEKÉBEN".

Hunter Biden 2014 áprilisától volt a Burisma igazgatótanácsának tagja, busás - havi 50 ezer dolláros - javadalmazásért, holott nem volt semmilyen cégvezetési tapasztalata, illetve nem rendelkezik diplomával az energetika területéről.

AZ MÉG NEM VILÁGOS, HOGY UKRAJNÁBAN VÉGZETT-E TÉNYLEGES MUNKÁT, VAGY CSAK A FIZETÉSÉT VETTE FEL.

A Burismától Hunter Biden 2019 áprilisában távozott, vélhetően azért, hogy ne befolyásolja negatívan ez a munka az apja kampányát.

Az orosz ügy

2014 februárjában

A ROSEMONT SENECA PARTNERS NEVŰ, BEFEKTETÉSI ÉS PÉNZÜGYI TANÁCSADÁSSAL FOGLALKOZÓ AMERIKAI CÉG, „TANÁCSADÁS" CÍMÉN, 3,5 MILLIÓ DOLLÁRT KAPOTT ELENA BATURINÁTÓL,

aki Jurij Luzskov volt moszkvai főpolgármester özvegye, és a leggazdagabb orosz nő, akinek a vagyonát 1,2 milliárd dollárra becsülik.

A Rosemont Seneca Partnerst Hunter Biden, Christopher Heinz (John Kerry volt demokrata elnökjelölt, illetve külügyminiszter mostohafia) és Devon Archer alapították 2009-ben, és ők voltak a tulajdonosai is. A Rosemont Seneca Partners 2013-ban társult a Bo Hai nevű kínai befektetési alappal, létrehozva a BHR Partnerst.

null

null

Devon Archer – vélhetően washingtoni demokrata körök nyomására –

2014 ÁPRILISÁBAN TAGJA LETT AZ UKRÁN BURISMA NEVŰ ENERGETIKAI VÁLLALAT IGAZGATÓTANÁCSÁNAK, ÉPPEN AKKOR, AMIKOR HUNTER BIDEN IS BEÜLT A CÉG IGAZGATÓTANÁCSÁBA.

Archer 2018 tavaszán hagyta el a Burismát, az év júniusában

ELSŐ FOKON ELÍTÉLTÉK EGY SZIÚ INDIÁN TÖRZS KÖTVÉNYÉRTÉKESÍTÉSBŐL SZÁRMAZÓ BEVÉTELEINEK AZ ELCSALÁSA, ILLETVE TÖBB MAGÁNNYUGDÍJALAP PÉNZTŐKÉJÉVEL TÖRTÉNŐ VISSZAÉLÉS MIATT.

2018 novemberében másodfokon felmentették, de 2020. október 10-én a szövetségi fellebbviteli bíróság visszaállította az első fokú ítéltet, kimondva, hogy Devon Archer bűnös.

Az még nem világos, hogy Ukrajnában Hunter Bidennel közösen végzett-e érdemi munkát, vagy csak a fizetését vette fel.

Az is kiderült, hogy 2015 májusa és decembere között

ELENA BATURINA 11 RÉSZLETBEN ÁTUTALT AZ AMERIKAI BAK USA NEVŰ SZÁMÍTÁSTECHNIKÁVAL FOGLALKOZÓ STARTUP SZÁMLÁJÁRA 392 EZER DOLLÁRT,

egy hitelszerződés költségei címén.

Elena Baturina Vlagyimir Putyin elnök társaságában, férje temetésén, 2019 decemberében Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

Az amerikai szenátus is vizsgálta az ügyet, szerintük a pénz tisztázatlan forrásból származott, ez magyarázatot ad arra is, hogy miért 11 részletben utalták. Ez úgy kötődik Biden-Heinz-Archer üzletéhez, hogy

A 11 TRANZAKCIÓ KÖZÜL 9 ELŐBB A ROSEMONT SENECA PARTNERSEN MENT ÁT, MINTEGY 242 EZER DOLLÁR ÉRTÉKBEN.

Az elsősorban a kínaiakkal üzletelő BAK USA egyébként 2019 márciusában csődöt jelentett, 39 millió dollár veszteséget hátrahagyva.

Azzal kapcsolatosan, hogy Hunter Bidenék valójában miért kaptak 3,5 millió dollárt az orosz oligarchától, majd ezt követően miért ment át a cégükön ugyanannak az oligarchának 242 ezer dollárja, csak találgatások vannak, ezek még az eddig nyilvánosságra került levelezésekből nem derültek ki.

AZ A LEGVALÓSZÍNŰBB, HOGY PÉNZMOSÁS TÖRTÉNT, AHOGY EZT AZ FBI-NYOMOZÁS IS ALÁTÁMASZTJA.

Elena Baturina egy 2017-es amerikai szövetségi törvény értelmében egyébként szankcióval sújtható, mivel felkerült az ellenséges (külföldi) oligarchák listájára.

A kínai ügy

Hunter Biden a Kínai Kommunista Párt oligarcháival is üzletelt. Az első ügylet megkötésére 2013 decemberében került sor, amikor Biden Obama alelnökeként Pekingben hivatalos látogatást tett.
Az alelnököt elkísérte Hunter Biden is, aki

1,5 MILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKBEN KÖTÖTT BEFEKTETÉSI MEGÁLLAPODÁST A CSALÁDI CÉGÜK NEVÉBEN A KÍNAI JEGYBANK (AMELY ÁLLAMI KÖZPONTI BANKKÉNT MŰKÖDIK) EGYIK FIÓKINTÉZMÉNYÉVEL.

Továbbá 2017 augusztusában Hunter Biden a legnagyobb, papíron magánkézben lévő kínai energetikai vállalat, a CEFC China Energy Co.-ban 50 százalékos részvénnyel rendelkező Ye Jianming nevű oligarchával is kötött egy rendkívül jövedelmező üzletet, amely

ÉVI TÖBB MINT 10 MILLIÓ DOLLÁR HASZONNAL JÁRT VOLNA A BIDEN CSALÁD SZÁMÁRA.

Ye Jianming amúgy kapcsolatban állt a kínai katonai és polgári hírszerzéssel is, vagyonát pedig a kommunista vezetéssel ápolt kiváló viszonyának köszönhette.

JIANMING AZONBAN NEMSOKÁRA KEGYVESZTETTÉ VÁLT PEKING SZEMÉBEN, 2018 LEGELEJÉN LETARTÓZTATTÁK,

azóta semmit nem lehet róla tudni, a CEFC China Energy Co. pedig 2020 elején csődöt jelentett.

A román ügy

A Fehér Ház kabinetfőnöke, Mark Meadows hétfőn a Fox News The Evening Edit című műsorában arról beszélt, hogy olyan dokumentumok is előkerülhetnek a Biden családról, amelyek a Romániában elkövetett visszaéléseiket, illetve kenőpénz elfogadását bizonyítják. Mark Meadows szerint

A román sajtó - többek között a G4Media - most megszellőztette az ügyet, részben hivatkozva Rudy Giulianinak egy tavalyi beszámolójára.

A dolog lényege: 2015-ben Puiu Popoviciu román üzletember ellen eljárást indítottak a bukaresti Băneasa-farm területén lévő, 224 hektár nagyságú telekvásárlás alatt történő befolyással való üzérkedés és vesztegetés miatt.

A kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező Popoviciu azonban Hunter Bidenhez fordult, hogy vesse latba befolyását a vádak ejtése érdekében.

A legolvasottabb román napilap, az Adevărul tudni véli, hogy

Hunter Biden korábban Popoviciu tanácsadója volt.

A dolog érdekessége, hogy ekkor Joe Biden volt az amerikai alelnök, és azelőtt egy évvel Bukarestbe látogatott, ahol Victor Ponta miniszterelnöknek a korrupció elleni harc fontosságáról beszélt.

Joe Biden és Victor Ponta Bukarestben, 2014. május 21-én Forrás: AFP/Copyright: Andrei Pungovschi/Daniel Mihailescu

Hunter Biden válaszolva Popoviciu felhívására, Romániába ment, de ezt megelőzően még tárgyalt a washingtoni román nagykövettel, akivel közölte, hogy magánlátogatást tesz Bukarestben. Hunter első fellépése Popoviciu érdekében azonban nem volt sikeres,

első fokon 2016 júniusában 7 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte őt a bíróság.

Az üzletember fellebbezett, de 2017 augusztusában másodfokon helybenhagyták az elsőfokú ítéletet. Popoviciu ezt megelőzően, még júniusban Londonba távozott, ahol az ítélet kihirdetése után, augusztus 14-én őrizetbe vették, de rá egy napra óvadék ellenében elengedték.

2020 májusában a román legfelsőbb bíróság elutasította a panaszát, tehát az üzletember börtönbe kellett volna vonuljon.

Jelenleg nem lehet pontosan tudni, hogy mi van vele, csak az biztos, hogy Londonban él, a brit törvények értelmében hetente három alkalommal jelentkeznie kell a helyi rendőrségen.

Román sajtóhírek alapján az első és a másodfokú ítélet között Hunter Biden megpróbálkozott közbejárni Popoviciu mellett, megkérve Mark Gitensteint - aki 2009 júliusa és 2012 decembere között Amerika bukaresti nagykövete volt -, hogy

az üzletember felmentése érdekében lépjen kapcsolatba Louis Freeh-vel, aki Bill Clinton elnöksége alatt, 1993-2001 között volt az FBI vezetője, és kiváló demokrata kapcsolatokkal rendelkezik.

Vélhetően úgy gondolták, hogy a demokrata adminisztráció tud hatni a román hatóságokra.

Azt nem lehet tudni, hogy végül Louis Freeh fellépett-e Popoviciu érdekében, vagy sem.

Mark Gitenstein egyébként 1981-1987 között Joe Biden tanácsadója volt a Szenátusban.

Puiu Popoviciu nem mellesleg Románia egyik leggazdagabb embere, a vagyonát 2017-ben 340-360 millió euróra becsülték. Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor egykori miniszterelnökének, Ion Dincănek a lányát vette el feleségül. 1990-ben ideiglenesen kitelepült Amerikába, ahonnan visszatérve elindította a Pizza Hutot Romániában, de övé a romániai KFC is.

Drogos szexvideó is előkerült Hunter Bidenről

A New York Post korábban arról is beszámolt, hogy

BIRTOKUKBA KERÜLT EGY 12 PERCES SZEXVIDEÓ, AMELYEN AZ LÁTHATÓ, HOGY HUNTER EGY ISMERETLEN NŐVEL SZEXEL, KÖZBEN PEDIG CRACKET SZÍV.

Pedofilbotránya is lehet Hunter Bidennek

Ahogy arról az Origo is beszámolt, egy pedofilbotrány is kibontakozóban van Bidenéknél.

Rudy Giuliani a Newsmax TV-nek nyilatkozva egy szöveges beszélgetésre utalt, mely Joe Biden és fia között zajlott. Trump ügyvédje azt állítja, hogy

Giuliani értékelése szerint

Giuliani a Delaware-i Állami Rendőrségnek már átadta az ezzel kapcsolatos bizonyítékait. Elmondása alapján

A Videán elindult a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a negyedik videó: