Vesztegzár alá helyezik Kolozs megye két emblematikus magyar települését

Tordaszentlászló, Erdély, Románia, koronavírus,
Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án. A koronavírus gyors terjedése miatt a román belügyminisztériumi válságstáb éjféltől vesztegzár alá helyezi a Kolozs megyei Tordaszentlászlót és Széket.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt éjféltől két hétre vesztegzár alá helyezik a romániai Kolozs megye két emblematikus magyar települését, a néphagyományairól híres Széket és Tordaszentlászlót. A Maszol.ro portál értesülései szerint egy tordaszentlászlói keresztelőn tömeges fertőzés történhetett október elején.
Vágólapra másolva!

A belügyminisztériumi válságstáb erre vonatkozó határozatát Kolozs megye prefektusa közölte pénteken.

A két település bejárataihoz máris rendőri ellenőrző posztokat állítottak fel.

A rendőrök egyelőre csak figyelmeztetik a fertőzésveszélyre a településre érkezőket.

A vesztegzár előírásai szerint

tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani a két településen, be kell zárni a vendéglőket, kocsmákat, panziókat.

A vallási ceremóniák csak szabadtéren és legfeljebb húsz személy részvételével tarthatók meg. A településeken már eddig is csak online oktatás folyt az iskolákban, és az utcákon is védőmaszkot kellett viselni. A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazó forgalomnak viszont nem szabad megállni a településeken.

Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kiss Gábor

Szék és Tordaszentlászló lakói csak indokolt esetben hagyhatják el a települést.

Megengedett a kilépés és visszatérés, ha

  • más településen van a munkahelyük, a diákok pedig más településen tanulnak, és ezt a munkáltatójuk vagy az iskolájuk igazolja;
  • mezőgazdasági munkára vagy terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két falu lakói, ez esetben azonban írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk a falu határában posztoló rendőröknek.

Sallai János, Szék polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a 2459 lakosú, 95,8 százalékban magyarok által lakott községben hivatalosan huszonöt fertőzött van, de további öt esetről tudnak. A polgármester megjegyezte, hogy nem tudják, hogyan jutott be a fertőzés a faluba, de szerinte ez

összefügghet a székiek életmódjával. A falu asszonyai közül ugyanis sokan járnak takarítani, főzni kolozsvári családokhoz, a férfiak közül sokan alkalmi építőmunkások külföldön.

A koronavírus gyors terjedése miatt a román belügyminisztériumi válságstáb éjféltől vesztegzár alá helyezi a Kolozs megyei Tordaszentlászlót és Széket Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kiss Gábor

A polgármester hozzátette, hogy gazdaságilag is érinti a községet a fertőzés, mert sokan a "szürke zónában" dolgoznak, nem tudnak munkahelyi igazolást felmutatni, hogy elhagyhassák a települést.

A tordaszentlászlói tömeges fertőzéshez hozzájárulhatott az a keresztelő is, amelyről a Maszol.ro számolt be. Október 3-án,

Tordaszentlászlón tartottak egy keresztelőt, amelyen részt vett egy zenész, akit később Covid-19-cel diagnosztizáltak.

Rendőri ellenőrzőpont az éjféltől vesztegzár alá vett Tordaszentlászló határában Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kiss Gábor

Az esemény után több tucat személynél mutatkoztak a tünetek, de a résztvevők csak egy egyszerű megfázásra gyanakodtak,

így későn vonultak karanténba.

Asztalos István polgármester ismertette, hogy az 1071 lakosú, 90 százalékban magyarok által lakott Tordaszentlászlón 23 fertőzöttről tudnak, a községhez tartozó Magyarlétán, Magyarfenesen és Hasadáton további öt, négy és egy esetet jegyeztek. A karantént csak a községközpontra rendelték el.

HU: Tisztelt Tordaszentlászló községi lakosok! Ma este a Kolozs Megyei Prefektusi Hivatal közzétette a 60-as számú...

Közzétette: Asztalos István – 2020. október 22., csütörtök

Asztalos István az MTI-nek elmondta, hogy Tordaszentlászlón

a vendéglőket, panziókat, üzleteket működtető vállalkozókat és a bejegyzett munkahellyel nem rendelkező munkásokat érintik anyagilag is a korlátozások.

Hozzátette, hogy jelentős a falun áthaladó forgalom, amely az üzletek, vendéglők vásárolóinak és vendégeinek nagy hányadát is adta.

Szék és Tordaszentlászló a két első magyar többségű erdélyi település, amely a koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá kerül.

Romániában otthoni távfelügyelet alatt maradnak a tünetmentes fertőzöttek

Romániában pénteken túllépte a 200 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma, a napi esetszám meghaladta az ötezret, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében ezért ezentúl nem kell kórházi vizsgálatra jelentkezniük a tünetmentes fertőzötteknek.

A kormány csütörtök este hozott sürgősségi rendelete értelmében a pozitívnak bizonyult koronavírusteszt után

a fertőzöttnek nem kell mindenképpen valamely járványkórházban jelentkeznie állapotának felmérése érdekében,

ha egyébként tünetmentes, és nincsenek olyan egyéb kockázati tényezők, amelyek miatt ez indokolt. A családorvosával konzultálva otthoni elszigetelésben maradhat, de nyilvántartásba veszik, és a hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hogy betartja-e az elkülönítést, a fertőzés terjesztésének meggátolása érdekében.

A bukaresti kormány egy másik sürgősségi rendelete kiterjesztette annak az augusztusban bevezetett jogszabálynak a hatályát, amely szerint -

az óralátogatás felfüggesztése esetén - az online oktatás idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni

a 12 évet be nem töltött gyermekek felügyelete érdekében, ez idő alatt pedig költségvetési forrásból megtérítik bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.

Ezentúl a fizetett szabadnapokra nemcsak akkor jogosultak a szülők, ha az óralátogatást a tanintézményben megjelent koronavírus-fertőzés miatt függesztették fel, hanem akkor is, ha a fertőzés terjedésének meggátolása érdekében az úgynevezett "sárga" vagy "vörös" forgatókönyvet életbe léptetve rendelik el a hatóságok az iskolák részleges vagy teljes bezárását.

Pénteken 5028-cal emelkedett és ezzel túllépte a 200 ezret a koronavírussal diagnosztizáltak száma Romániában, akik közül több mint 50 ezer jelenleg is fertőző.

Először értékeltek ki több mint 40 ezer tesztet egyetlen nap alatt. Az utóbbi 24 órában újabb 82 áldozatot követelt a járvány. Több mint 10 ezer fertőzött van kórházban, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig 782-re emelkedett.