Donald Trump amerikai elnök Michiganben, Wisconsinban és Nebraskában folytatta kampánykörútját kedden, és tőle külön vett részt egy kampányrendezvényen a first lady, Melania Trump is. Az elnök elsősorban a gazdaságról és a gazdaság újjáépítéséről beszélt. Michigan állam fővárosában az eső ellenére többezres tömeg gyűlt össze, hogy hallja Trump beszédét.

Mialatt Donald Trump Michiganben, Wisconsinban és Nebraskában kampányolt, a first lady Pennsylvaniában volt kampányúton.

Donald Trump Michiganben kezdte és Nebraskában zárta a keddi napot. Lansingben, Michigan állam fővárosában az esőben többezres, lelkes tömeg várt rá. Az éljenzők előtt Trump kijelentette: a republikánusokra leadott szavazat az amerikai álomra leadott szavazat. Hangsúlyozta azt is, hogy a november 3-i választás "Michigan gazdasági túléléséről szól". Wisconsinban és Nebraskában az elnök szintén főleg a gazdaságról és a járvány utáni gazdasági újjáépítésről szólt.

Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump amerikai elnök egy kampányrendezvényre érkezik a Michigan állambeli LansingbenForrás: MTI/AP/Evan Vucci

E három középnyugati államban négy évvel ezelőtt - az elemzők nagy meglepetésére - Trump aratott győzelmet Hillary Clintonnal, a demokraták akkori elnökjelöltjével szemben.  A legutóbbi felmérések szerint Michiganben és Wisconsinban pillanatnyilag Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje áll jobban.

Melania Trump a pennsylvaniai Lancesterhez közeli Atglenben Joe Bident bírálta, szocialistának minősítve a programját. "Joe Biden támadta Trump döntését a határok lezárásáról a Kínából érkező beutazók előtt. Idegengyűlölő hisztériának nevezte ezt. Most pedig azt sejteti, hogy ő jobban csinálta volna" - fogalmazott a first lady. Majd azt hangsúlyozta: az amerikaiak  megnézhetik azt a 36 évet, amelyet Joe Biden a kongresszusban, illetve azt a 8 évet, amelyet alelnökként töltött, és eldönthetik, hogy végre képes lesz-e valamit is tenni az amerikai emberekért. A kampányrendezvényt Kellyanne Conway, a Fehér Ház korábbi belpolitikai tanácsadója moderálta.

Melania Trump a pennsylvaniai Atglenben tartott kampányrendezvényenForrás: AFP/Gabriella Audi

Az elnök felesége élesen bírálta a demokrata párti politikusokat. Úgy fogalmazott: a saját ügyüket az ország jóléte elé helyezik, és  a járvány kitörésekor is inkább az elnök elleni alkotmányos elmozdítási eljárásra (impeachment) összpontosították erejüket.  "Ne felejtsük el, hogy a demokraták mire összpontosították a figyelmüket akkor, amikor a világjárvány elérte a mi országunkat is. A demokraták blöffölő impeachmentre vesztegették az amerikai adófizetők pénzét. Inkább azzal törődtek, hogy elmozdítsák a megválasztott elnökünket" - jelentette ki Melania Trump.

Bírálta a sajtót is. Kifejtette: "amikor (Trump) úgy döntött, hogy republikánusként indul az elnökségért, a média olyan képet alakított ki a férjemről, hogy rá sem ismertem.  És ugyanolyan lenézéssel kezelte a támogatóit is".

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a hetedik videó.