Meghallgatták az amerikai Szenátusban a Facebook, a Twitter és a Google vezetőit

ZUCKERBERG, Mark
Washington, 2020. október 28. Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál vezérigazgatója egy képernyőn, az amerikai kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban a szenátus kereskedelmi bizottsága által tartott távmeghallgatáson 2020. október 28-án. A szenátus a Twitter, a Facebook és a Google vezérigazgatóit hallgatta meg. MTI/EPA pool/Michael Reynolds
Vágólapra másolva!
A Newsmax TV beszámolója szerint szerdán a washingtoni Szenátus kereskedelmi bizottságának az ülésén részben online meghallgatták a Facebook, a Twitter és a Google vezetőit annak kapcsán, hogy ezek a platformok cenzúrázták a konzervatív véleményeket, illetve a Facebook és a Twitter – október közepén – napokon át nem engedte megosztani a Biden család külföldi korrupciógyanús ügyeiről szóló információkat.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberggel csak többszöri próbálkozás után sikerült felvenni a videókapcsolatot, ezt látva Roger Wicker, a kereskedelmi bizottság republikánus elnöke ironikus megjegyezte:

utalva a konzervatív tartalmak cenzúrázására a közösségi oldalon.

Mark Zuckerberg, a Facebook internetes vezetője egy képernyőn, az amerikai kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban a szenátus kereskedelmi bizottsága által tartott távmeghallgatáson, 2020. október 28-án. Forrás: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

Miután megszűntek a technikai problémák, a Facebook vezetője erre úgy reagált, hogy a jövőben hajlandóak változtatni az eddigi gyakorlatukon, de szerinte a Kongresszus részéről is szükség van törvénymódosításra.

Roger Wicker vélemény alapján

Ted Cruz republikánus szenátor főleg Jack Dorsey-szal beszélt, kifejtve, hogy

Cruz kitért arra, hogy a közösségi oldalak miközben nem engedik a konzervatív tartalmakat eljuttatni a választókhoz, a demokratákkal szemben nem alkalmaznak ilyen jellegű megkötéseket, sőt még segítik is őket azáltal, hogy most például

több napon át nem engedték megosztani a Biden család korrupciós ügyeiről szóló cikkeket.

A szenátor végezetül feltette a költői kérdést:

Cruz egyértelműen arra célzott, hogy

a közösségi oldalak tulajdonosainak, vezetőinek nincs demokratikus legitimációjuk, hiszen nem indulnak választásokon, de ennek ellenére mégis befolyásolják a politikát.

Sundai Pichai, a Google vezetője nem kapott igazán kemény kérdéseket, csupán általánosságról kellett beszéljen. Vélhetően ez emiatt van így, hogy mert a Biden család korrupciógyanús ügyeiről a Google-ben lehetet keresgélni, az techóriás tehát – ezúttal – nem alkalmazott cenzúrát.

Csütörtökön a szenátusi meghallgatással kapcsolatosan nyilatkozott a Newsmaxnek Donald Trump elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere. A veterán politikus elsősorban a Twitter vezetőjét minősítette, közölve, hogy

A meghallgatásról összességében véve az mondható el, hogy konkrét eredmény nélkül zárult, így inkább úgy kell értékelni, mint egy hosszú folyamat kezdetét, amelynek a végén – néhány év és sok kompromisszum után – születhet megegyezés.