A Newsmax TV beszámolója szerint szerdán a washingtoni Szenátus kereskedelmi bizottságának az ülésén részben online meghallgatták a Facebook, a Twitter és a Google vezetőit annak kapcsán, hogy ezek a platformok cenzúrázták a konzervatív véleményeket, illetve a Facebook és a Twitter – október közepén – napokon át nem engedte megosztani a Biden család külföldi korrupciógyanús ügyeiről szóló információkat.

Mark Zuckerberggel csak többszöri próbálkozás után sikerült felvenni a videókapcsolatot, ezt látva Roger Wicker, a kereskedelmi bizottság republikánus elnöke ironikus megjegyezte:tudja milyen érzés, amikor a technika nem engedi, hogy kifejtse a véleményét utalva a konzervatív tartalmak cenzúrázására a közösségi oldalon.

Mark Zuckerberg, a Facebook internetes vezetője egy képernyőn, az amerikai kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban a szenátus kereskedelmi bizottsága által tartott távmeghallgatáson, 2020. október 28-án.Forrás: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

Miután megszűntek a technikai problémák, a Facebook vezetője erre úgy reagált, hogy a jövőben hajlandóak változtatni az eddigi gyakorlatukon, de szerinte a Kongresszus részéről is szükség van törvénymódosításra.

Roger Wicker vélemény alapján nincs rendben, hogy a nagy techcégek döntik el, hogy mit lehet publikálni a felületükön, és mit nem, emiatt sok amerikai nem fog megfelelő információkhoz jutni a politika, illetve a gazdaság területén.Ted Cruz republikánus szenátor főleg Jack Dorsey-szal beszélt, kifejtve, hogy az általa vezetett Twitter még Donald Trump elnököt is folyamatosan cenzúrázza. Cruz kitért arra, hogy a közösségi oldalak miközben nem engedik a konzervatív tartalmakat eljuttatni a választókhoz, a demokratákkal szemben nem alkalmaznak ilyen jellegű megkötéseket, sőt még segítik is őket azáltal, hogy most például több napon át nem engedték megosztani a Biden család korrupciós ügyeiről szóló cikkeket. A szenátor végezetül feltette a költői kérdést: ki az ördög választotta meg Önöket?

Cruz egyértelműen arra célzott, hogy a közösségi oldalak tulajdonosainak, vezetőinek nincs demokratikus legitimációjuk, hiszen nem indulnak választásokon, de ennek ellenére mégis befolyásolják a politikát.

Sundai Pichai, a Google vezetője nem kapott igazán kemény kérdéseket, csupán általánosságról kellett beszéljen. Vélhetően ez emiatt van így, hogy mert a Biden család korrupciógyanús ügyeiről a Google-ben lehetet keresgélni, az techóriás tehát – ezúttal – nem alkalmazott cenzúrát.

Csütörtökön a szenátusi meghallgatással kapcsolatosan nyilatkozott a Newsmaxnek Donald Trump elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere. A veterán politikus elsősorban a Twitter vezetőjét minősítette, közölve, hogy Jack Dorsey Istennek képzeli magát, csak azért, mert számítógépzseni.

A meghallgatásról összességében véve az mondható el, hogy konkrét eredmény nélkül zárult, így inkább úgy kell értékelni, mint egy hosszú folyamat kezdetét, amelynek a végén – néhány év és sok kompromisszum után – születhet megegyezés.