Muszlim terrortámadás volt Nizzában csütörtök reggel - írja a Le Figaro. A Nice-Matin információi szerint a terrortámadás a legismertebb nizzai templomban, a Notre-Dame-ban volt, és egy 70 éves asszonyt meggyilkoltak. Bent a templomban. Az AFP legújabb információi szerint még két embert megölt a terrorista, azaz összesen három halálos áldozata van a támadásnak. A BFM TV-ben elhangzott: a terrorista folyamatosan azt üvöltötte, hogy Allah akbar.

Több embert megkéseltek Nizza városában szerda délelőtt.

A támadásban - a legelső hírek szerint - egy ember meghalt, többen megsérültek.

A késelés helyszíne a helyi Notre-Dame templom volt.

A támadót elfogták, ezek ellenére óriási rendőri készültség a helyszínen.

A város polgármestere, Christian Estrosi szerint terrortámadás történt. Ezt mondja Eric Ciotti, a régió vezetője is.

A Figaro úgy tudja, hogy tűzszerészek is érkeznek a helyszínre, akik irányított robbantást fognak végrehajtani a helyszínen.

Gerald Darmanin belügyminiszter válságértekezletet hívott össze.

A rendőrség arra kérte a helyi lakosokat, hogy kerüljék a környéket. A Nice-Matin közelben lakó és dolgozó embereket szólaltatott meg, és valamennyien lövéseket is hallottak. Feltehetően a kommandósok lövéseit, ugyanis rálőttek a terroristára.

Több halálos áldozat van

Az AFP legfrissebb közleménye szerint az egyik súlyos sérült meghalt a kórházban, vagyis két embert gyilkolt meg a terrorista.

Néhány perccel az AFP közleménye után újabb közleményt adott ki a francia hírügynökség, eszerint még egy ember meghalt. Azaz, a terrorista három embert gyilkolt meg a leghíresebb nizzai templomban, a belváros központjában.

A terrortámadásról nyilatkozott egy nő a Nice-Matin-nek, a napilap Sylvie-nek nevezi. Mivel a rendőrség nem ad részletes információkat, ezért az újság a járókelőktől próbálja megtudni a részleteket. A Sylvie névvel nyilatkozó nő szerint a terrorista elvágta a torkát egy asszonynak a templomban.

A Le Figaro rendőrségi információkra hivatkozva azt írja, és megerősítette a BFM hírtelevízió is:

egy asszonyt lefejezett a terrorista a templomban, egy férfinek elvágta a torkát, egy nő kimenekült a templomból, és a terrorista az utcán halálra késelte.

A francia állammal baráti viszonyban levő muszlim szervezet közleményben ítélte el a terrortámadást. Feltehetően pontosan tudják: muszlim terrortámadás volt. 

A nizzai polgármester egyértelműen fogalmazott: ismét a muszlim-fasizmus áldozatai vagyunk. Christian Estrosi polgármester arról írt a Twitteren, hogy a gyilkos folyamatosan "Allah Akbart" üvöltözött.

Macron elnök bejelentette, hogy hamarosan Nizzába érkezik.

Párizsban a parlament úgy döntött, hogy egyperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal és hozzátartozóikkal.

A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt.

A terrortámadásra csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy 18 éves muszlim migráns lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján.

Nem ez az első terrortámadás Nizzában, 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe a tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an meghaltak, közel 200-an megsérültek, az elkövetőt végül lelőtték.