Bécsi terrortámadás: A szlovák titkosszolgálat korábban figyelmeztette Ausztriát

Bécs, lövöldözés, terrortámadás, terror
Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében.
Vágólapra másolva!
A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Nehammer mint mondta, a rendőrségnek átadott több mint húszezer felvétel - egy terabytenyi anyag - átvizsgálásával jutottak erre a megállapításra.

Az osztrák belügyminiszter beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat előzőleg tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves merénylő lőszervásárlási próbálkozásáról.

Karl Nehammer ugyanakkor elismerte azt is, hogy

a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban.

Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Az osztrák belügyminiszter szerint

a tettes, akit a rendőrség agyonlőtt, tökéletesen félrevezette az iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozó szervezetet.

Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A migrációs hátterű gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, egyesek közülük külföldi állampolgárok.Túlynomó többségük az elkövető szorosabb ismerettségi köréhez tartozott, ismert iszlamisták és rendszeresen megfordultak radikális szalafisták által látogatott helyeken. Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint

több gyanúsított ellen is terrorszervezeti tagság miatt folyik, illetve folyt vizsgálat.


Egyikük egy 18 éves bangladesi fiatal, aki ellen a bécsi merénylet idején már nyomoztak terrorszervezeti tagság miatt. Az őrizetbe vett személyek között van olyan is, akit ezzel a váddal már el is ítéltek. Az egyik illető 2018-ban a lelőtt merénylővel közösen megpróbált Szíriába utazni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozzanak, de mindkettőjüket elfogták a török határon.

Az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy

Bécsben továbbra is magas fokú biztonsági készültség van érvényben.

Gépfegyveres rendőrök a Bécs belvárosában elkövetett merénylet helyszínén 2020. november 3-án. Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított, albán gyökerekkel rendelkező merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat pedig megsebesített Bécs belvárosában.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a terrorista a állandó látogatója volt Hasnerstrabe utcában található hírhedt bécsi mecsetnek, amelyet a hatóságok többször is említettek a szélsőséges iszlamista körökkel összefüggésben.

Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) az APA-nak nyilatkozva elhatárolódott a szóban forgó imaháztól,

amely fölött - mint hangsúlyozta - nincs ellenőrzése.

A mecsetben a többi között Mohamed M. és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként kilenc év börtönre elítélt Lorenz K. ismert iszlamisták is gyakran megfordultak. Az egyelőre nem világos, hogy Fejzulai kapcsolatba került-e velük. Az APA hírőgynökség úgy értesült, hogy a házkutatások során kiderült:

a merénylőről már évek óta ismert volt, hogy a radikálisok köréhez tartozik.