Romániában újabb tetőzéshez közelít a koronavírus-járvány

románia koronavírus
Román egészségügyi dolgozók jobb munkakörülményeket, magasabb fizetést és a koronavírus elleni hatékonyabb védelmet követelve tüntetnek a bukaresti kormányépület előtt 2020. november 12-én. A felirat jelentése: a hősök megérdemlik, hogy tisztelettel bánjanak velük.
Vágólapra másolva!
Romániában egy újabb tetőzéshez közelít a koronavírus-fertőzések terjedésének üteme, az egy nap alatt diagnosztizált új esetek átlaga most már viszonylag lassan emelkedik, az utóbbi napokban 8000-8500 körül stabilizálódott.
Vágólapra másolva!

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint

az utóbbi 24 órában újabb 8262 embernél mutatták ki a vírust, ami kevesebb mint 5 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Két-három héttel ezelőtt a napi esetszám rendre meghaladta az előző kéthetes átlag másfélszeresét.
Az újabb tetőzést vetíti előre az is, hogy az utóbbi egy héten diagnosztizált fertőzések száma nagyjából azonos az előző hetivel.

Román egészségügyi dolgozók jobb munkakörülményeket, magasabb fizetést és a koronavírus elleni hatékonyabb védelmet követelve tüntetnek a bukaresti kormányépület előtt 2020. november 12-én Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok kiszámították, hogy a múlt pénteken ismét 1 alá csökkent Romániában az úgynevezett reprodukciós ráta, amely azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másikat fertőz meg. A mutatót tartósan 1 alá kell szorítani, ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

Október elseje körül a reprodukciós ráta Romániában elérte az 1,21-et.

Az országban legutóbb az augusztus második felétől szeptember közepéig terjedő időszakban stabilizálódott - de nem csökkent - a fertőzések üteme, akkor hetekig 1200 körül ingadozott az átlagos napi esetszám.

A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy védőmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A járványügyi szakemberek szerint most sem valószínű, hogy a fertőzések ütemének egyenletessé válását jelentős csökkenés követné, sőt, azt valószínűsítik, hogy kora tavasszal a járvány egy harmadik hulláma is elérheti Romániát, ami a jelenleginél is nehezebb helyzetbe hozná a teljesítőképessége határára került egészségügyi ellátórendszert.