Szinte lehetetlen segélyszállítmányt küldeni Etiópiába az állandó harcok miatt

Vágólapra másolva!
Az etióp hadsereg novemberben támadta meg a régiót korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Frontot, amelyet felkeléssel vádolt. Az ENSZ már szinte képtelen segélyszállítmányokat eljuttatni Tigrébe.
Vágólapra másolva!

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője úgy fogalmazott, jelenleg szinte minden teherautó és segélyszállítmány Tigrébe juttatásáért alkudozni kell, jóllehet az ott élőknek nagy szükségük van a segítségre.

Az etióp hadsereg november 4-én indított offenzívát a régiót korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt.

Ezrek haltak meg, és több mint 300 ezren menekültek el otthonukból

a harcok és légicsapások elől, humanitárius katasztrófa alakult ki a már amúgy is szegény, körülbelül hatmillió lakosú térségben.

A 2019-ben Nobel-békedíjjal jutalmazott Abij Ahmed kormányfő november végén bejelentette a tartományi székhely, Mekele bevételét és a harcok végét, ám a TPLF több egysége

gerillaharcot hirdetett a kormányerők ellen.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) hétfőn szintén felhívta a figyelmet a térségben élő rászorulókra, hozzátéve, hogy Tigrében két menekülttábor is van, ahová a világszervezet munkatársai november óta nem tudnak bejutni. A szervezet szerint aggasztó mértékben nő az éhezők száma is, az egészségügyi rendszer pedig összeomlott.