Egyre erőteljesebben mutatkoznak a demencia jelei Joe Bidenen

Joe Biden beiktatása
Joe Biden amerikai elnök 2011. január 20-án beiktatási beszédét tartja az amerikai Capitoliumban, Washington DC-ben.
Vágólapra másolva!
Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnöke eddig nem sokat szerepelt nyilvánosság előtt, amelynek egyik főbb oka a rajta egyre jobban eluralkodó időskori demencia lehet. December óta tegnap már másodjára nevezte Kamala Harris alelnököt az Egyesült Államok elnökének, Putyint pedig gyilkosnak, amivel hatalmas diplomáciai botrányt okozott.
Vágólapra másolva!

A választások alatt, és azt követően is gyakran felmerült a kérdés, hogy Joe Biden mentális állapota lehetővé teszi-e, hogy irányítsa az Egyesült Államokat. A kritikus hangok tegnap ismét felerősödtek, amikor Biden Kamala Harrist elnöknek nevezte, ahogyan tette ugyanezt decemberben is.

Biden zavarodottsága ellenére sorra írja alá a különböző elnöki rendeleteket.

Legutóbb például kétmillió migránsnak biztosított legális státuszt annak ellenére, hogy a déli határon egyre nagyobb a káosz. A republikánusok szerint ez újabb olaj a tűzre, amivel Biden csak azt éri el, hogy még több migráns indul majd el az Egyesült Államok irányába.

Furcsa az is, hogy Biden még egy sajtótájékoztatót sem tartott elnöksége alatt, ezzel 100 éves rekordot döntött meg, hiszen még nem volt olyan elnök, aki ennyi ideig várt volna. Ennek hátterében is az állhat, hogy a demokraták nem bíznak benne, hogy Biden huzamosabb ideig összeszedetten tud válaszolni a neki feltett kérdésekre.

Joe Biden amerikai elnök Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Ezeknél is nagyobb probléma, hogy míg Donald Trump alatt az orosz-amerikai kapcsolatok stagnáltak a két vezető által mutatott kölcsönös tisztelet miatt, Bidennek sikerült rövid idő alatt olyan mélypontra repítenie az Egyesült Államok viszonyát Oroszországgal, amely utoljára a hidegháború alatt volt látható.

Biden nemrég Vlagyimir Putyint egyenesen gyilkosnak nevezte, ezzel diplomáciai botrányt okozva.

Putyin felajánlotta az amerikai elnöknek, hogy szívesen beszélne vele egy internetes adásban, azonban Biden továbbra sem adott választ, aminek egyik oka az lehet, hogy Putyin a vitát élőben, késleltetés nélkül akarja elérhetővé tenni az emberek számára.